Ion Mureşan obţine Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu"
În Ziua Culturii Naţionale, semn de omagiu adus lui Mihai Eminescu, poetul Ion Mureşan a primit Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu"-Opera Omnia-2013.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 15 Ianuarie 2014, 20:45
Poetul Ion Mureşan a primit în această seară Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu- Opera Omnia pentru anul 2013.
Acesta a fost nominalizat, alături de Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu, Constantin Abăluţă, Ovidiu Genaru şi Vasile Vlad.
Pe lângă distincţia acordată la gala Zilelor Mihai Eminescu de preşedintele juriului, Nicolae Manolescu, laureatul a primit si suma de 20.000 de lei, acordată de Consiliul Local Botoşani, dar şi titlul Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani.
Tot în această seară, Ştefan Baghiu a fost premiat cu Opus Primum pentru anul 2013- premiu pentru cel mai bun debut editorial- pentru cartea "Spre Sud, la Lăceni", apărută la Editura cartea Românească.
La această categorie au fost trimise 15 titluri de carte şi au fost nominalizaţi şi alţi scriitori: Ion Buzu, Raluca Blezniuc, Marius Lăzărescu Ştefan Baghiu şi Vlad A. Gheorghiu.
Ion Mureşan este laureatul ediţiei a XXIII-a a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2013, premiu acordat anual de municipiul Botoşani. Câştigătorul este desemnat de un juriu condus de preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu, consideră că Premiul Naţional de Poezie Mihai Eminescu, care se acordă de 23 de ani, la Botoşani, este unul dintre cele mai importante premii din România.
Evenimente internaţionale de Ziua Culturii Naţionale
Şi în străinătate au loc astăzi o serie de evenimente festive de Ziua Culturii Naţionale.
În principalele capitale ale lumii sunt programate expoziţii, piese de teatru, recitări, organizate în principal de Institutul Cultural Român.
Radio România Actualităţi a difuzat miercuri emisiuni adaptate momentului.
De altfel, toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziuneau difuzat, pe parcursul întregii zile, transmisiuni în direct, ştiri şi reportaje culturale.
Radio România este singura instituţie media din ţară care are două posturi dedicate culturii - Radio România Cultural şi Radio România Muzical.