Ion Caramitru la festivalul TeatRomania din Roma
Românii din Roma au avut ocazia să îl vadă pe maestrul Ion Caramitru cu spectacolul său "Dor de Eminescu" în cadrul Festivalului TeatRomania, ajuns la a V-a ediție.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 28 Iunie 2015, 10:29
Ion Caramitru amintește, la Roma, că limba română există datorită lui Mihai Eminescu.
La acest sfârșit de săptămână românii din Roma au avut ocazia să îl vadă pe maestrul Ion Caramitru cu spectacolul său "Dor de Eminescu" în cadrul Festivalului TeatRomania, ajuns la a V-a editie.
Spectacolul „Dor de Eminescu” a inclus un colaj din versuri celebre şi secţiuni din manuscrisele de poezie, proză şi filosofie ale marelui poet român.
Realizată în coproducţie cu UNITER, reprezentaţia a intrat în repertoriul permanent al Teatrului Național „I. L. Caragiale” în anul 2012, iar de atunci a fost prezentat cu succes pe diverse scene din Europa, Statele Unite și Canada.
"Dacă putem să ne lăudăm azi și că suntem români, și că avem o limbă curată, și că avem o coloană vertebrală când trebuie și că putem vorbi de istorie cu fruntea sus e și pentru că Eminescu a existat. Nu putem să numim asta un accident fericit, ci poate un semn divin - zic eu - că acest băiat s-a născut aici. Și in plus a avut șansa - el și norocul - noi să-și facă educația pornind de la limba germană, nu de la limba franceză și să fie în contact cu ceea ce era esențial și de învățat în secolul 19 din filosofia germană, din știința aplicată și din toate cercetările asupra omului care ne-au interesat, astfel încât educația lui a fost una solidă bazată pe științele exacte ale epocii și nu pe romanzietățile curentului romantic căruia îi este dator ca formă, nu prin conținut. " a declarat după spectacolul de la Accademia di Romania din Roma, Ion Caramitru.
Foto: Ion Caramitru. Sursa: Elena Postelnicu.
"Pe unde mă duc cu spectacolul asta, mă duc să susțin ideea că Eminescu este un bărbat autentic, nu este un poet dulceag și ocazional, ci pune în mișcare esența ființei noastre și ne oferă identitate și curaj" a mai adăugat Caramitru.
Actorul a fost acompaniat de vestitul clarinetist român Aurelian-Octav Popa. Cu acest spectacol, cei doi artiști au colindat lumea, au mers în special în țările cu mari comunități de români: la Paris, Londra, Istanbul, Madrid, America de trei ori, în Canada, recent la Praga.
"Publicul din Disapora este diferit de cel de acasă. Anumite stări de spirit sunt diferite. Una e să fii acasă și alta să nu fii acasă, să fii în altă parte păstrând în suflet și amintirile de acasă, și limba pe care nu o vorbești în fiecare zi, te trezești cu ea în forma asta. Nu e putin lucru" a mai constat Caramitru pe parcursul acestor ani de când își prezintă spectacolul printre românii din străinătate.
Festival european - la sfârșit de August - la Teatrul Național din București
L-am mai întrebat pe Ion Caramitru, director al Teatrului Național din București ce noutăți aduce stagiunea din toamnă. "Deocamdată Teatrul Național a fost în șantier patru ani și jumătate. S-a terminat. A ieșit o minune. Și pentru o lansare europeană organizăm între 28 August și 4 Septembrie un mare Festival european sub un singur acoperiș, deci numai în Teatrul național, în cadrul căruia vor fi 12 spectacole din 10 țări europene. În special din Balcani, dar și din Italia, din Rusia, spectacole făcute de mari regizori și de avangardă" a răspuns directorul Teatrului Național de la București.
"Limba literară îți dă structură"
Ion Caramitru îi sfătuiește pe românii din Diaspora "să nu uite limba care este suportul nostru material și moral cel mai puternic, când vorbim despre noi ca popor, ca țară și ca persoane. Limba literară îți dă structură. E un instrument de cercetare, de expunere a ființei tale intime. Și dacă se uită, și dacă nu mai transmiți la copiii, e un lucru greu de înțeles, dar se mai întâmplă și e păcat" concluzionează Ion Caramitru.
În public, la spectacolul "Dor de Eminescu" s-a aflat și ambasadorul României în Italia, Dana Constantinescu, directorul general Academiei Române, profesor Mihai Bărbulescu și directorul de programe, poeta Daniela Crăsnaru, dar și conaționali și numeroși italieni.
"Am fost încântați. Nu se știe când mai avem ocazia să-l vedem pe maestrul Ion Caramitru. Am profitat acum" spune Mihaela și Dan Taranciuc, doi români care locuiesc la Roma de 9, respectiv 15 ani si care au venit la spectacol cu un micuț tricolor, pentru a marca si Ziua Drapelului. "Mai așteptam momente din acestea!!" au ținut să mai sublinieze cei doi români.
N-a lipsit de la acest spectacol nici scriitorul Alessio Colarizi Graziani, un italian îndrăgostit de opera lui Mihai Eminescu si care cunoaște pe de rost câteva dintre poeziile marelui poet: "Și dacă pleci", "La Steaua" și o parte din "Glossa".