Iohannis: România are potențial în domeniul energiei
România are potențialul de a deveni un jucător important și un hub european în domeniul energiei, consideră Președintele Klaus Iohannis.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 08 Octombrie 2021, 07:00
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu - Reporter: Sorin Cealera
Realizator: România are potențialul de a deveni un jucător important și un hub european în domeniul energiei, consideră Președintele Klaus Iohannis.
El susține că obiectivul energetic nuclear al României este în primul rând unul strategic, de asigurare a securității energetice pe plan național și regional.
Declarațiile au fost făcute cu ocazia vizitei la Centrala Nucleară de la Cernavodă care a aniversat astăzi 25 de ani de la punerea în funcțiune a unității 1. Sorin Cealera, corespondentul RRA, a urmărit declarațiile și detaliază.
Reporter: Unitatea 1 a Centralei Nucleare Electrice de la Cernavodă a livrat în sistemul energetic național de la punerea în funcțiune până în prezent 127 de milioane megawați/ora, ceea ce reprezintă 9% din consumul energetic la nivel național în 25 de ani. În această perioadă, a evitat eliberarea în atmosferă a 125 de milioane tone de dioxid de carbon, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de șase ani. Președintele Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis: Energia nucleară asigură aproape 20% din producția internă. Din totalul energiei curate produse în țara noastră, 33% reprezintă energie nucleară, prin care susținem 11.000 de locuri de muncă în producție, cercetare, inginerie, lucrări și producție de echipamente. România are potențialul de a deveni un jucător important și un hub european în domeniul energiei, iar acest potențial trebuie fructificat cu hotărâre și responsabilitate. Este modul prin care putem schimba profilul energetic actual al României și să devenim un exportator net pe energie în regiune.
Reporter: Conectată în 1996 la sistemul energetic național, unitatea 1 va trece printr un proces de retehnologizare până în anul 2030. În baza acordului interguvernamental cu Statele Unite ale Americii și în parteneriat cu Franța și Canada, România va construi noi capacități nucleare, reactoarele 3 și 4 la Cernavodă precum și în alte zone. În strategia nucleară a țării noastre sunt incluse și reactoarele mici modulare cu tehnologie avansată, fără emisii de dioxid de carbon, care reprezintă o soluție certă de decarbonare în condițiile atingerii țintei de zero emisii de carbon până în 2050. Ca parte a obiectivelor de mediu ale Uniunii Europene pe care România și le-a asumat.
Klaus Iohannis: Împreună cu Statele Unite ale Americii, partenerul nostru Strategic, punem astfel bazele necesare cooperării pentru noua etapa de dezvoltare a sectorului nuclear civil în România. De asemenea, contăm pe buna noastră cooperare cu Franța cu care avem un parteneriat Strategic puternic. România și-a propus pe termen mediu și lung să atingă un echilibru între reactoarele Candu și noile tehnologii.
Reporter: Se estimează că la nivel mondial, ponderea energiilor fără emisii de carbon va crește de la 36% astăzi la 52% în 2040.
Cosmin Ghiță, directorul general Nuclearelectrica: Decarbonarea nu se poate realiza Fără energie nucleară, iar proiectele noastre de investiții sunt dedicate unui sistem energetic rezilient, bazat pe surse curate de energie și accesibile. Noile capacități nucleare vor acționa ca un motor de relansare economică, creare de locuri de muncă și va întări poziția de top a României în acest domeniu.
Reporter: În 25 de ani, Nuclearelectrica a livrat în sistemul energetic național peste 200 de milioane de megawați/oră la un factor de capacitate de peste 90%, cel mai înalt dintre toate centralele monitorizate de agenția internațională atomică.
(RS)