Iohannis: ”Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice”
În caz contrar, a spus președintele, ”PSD riscă să ducă România într-un blocaj care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor și salariilor”
Articol de RADOR, 05 Septembrie 2019, 18:51
Președintele Klaus Iohannis a declarat că de la preluarea puterii după alegerile din 2016, ”PSD a schimbat 80 de miniștri”.
”La cei 80 de miniștri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii care, la rândul lor, numai stabilitate și normalitate nu putem să spunem că generează”, a mai spus președintele Iohannis.
Declarația președintelui a survenit în contextul în care premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat că ”a blocat activitatea guvernului” prin refuzul de a-i accepta pe miniștrii intermari propuși de PSD după ieșirea ALDE de la guvernare.
”Soluţia nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli precum desemnarea unor interimari, ci de a tranşa situaţia cât mai curând în parlament”, a spus Klaus Iohannis.
Președintele a reiterat cererea sa ca premierul să se prezinte în fața parlamentului pentru un vot de încredere.
Anterior, și premierul spusese că va solicita un vot de încredere în parlament.
”Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice, care se poate transforma într-o criză cu efecte directe asupra cetățenilor. PSD riscă să ducă România într-un blocaj care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor și salariilor”, a mai spus Klaus Iohannis.
Declarația integrală a președintelui Klaus Iohannis
Klaus Iohannis: Bună ziua! Am primit astăzi din Afganistan o nouă veste dureroasă: un militar român şi-a pierdut viaţa la Kabul în urma unui atentat terorist. Sunt alături de membrii familiei greu încercate în aceste momente tragice şi le transmit condoleanţe. Îl voi decora pe bravul nostru soldat căzut la datorie cu Ordinul Naţional "Steaua României". Le suntem recunoscători militarilor noştri aflaţi în Afganistan şi în alte teatre de operaţii care, cu preţul vieţii, îşi fac datoria alături de aliaţii şi partenerii noştri. Prin prezenţa militarilor români în aceste zone de conflict, ţara noastră participă activ la menţinerea păcii şi securităţii internaţionale, o componentă importantă a apartenenţei noastre la comunitatea euroatlantică.
Revenind la situaţia politică, criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil faţă de guvernarea României. Această criză de care sunt vinovaţi PSD şi toţi aliaţii lor din acest an tinde să se acutizeze şi să aibă consecinţe din ce în ce mai grave, care vor fi resimţite de toţi cetăţenii. Conflictele din coaliţia de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne şi târguielile pe funcţii nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor. Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin şi, ca atare, resping categoric propunerile înainte pentru miniştrii interimari. Să fie clar: guvernul actual şi-a schimbat componenţa politică. În aceste condiţii Constituţia indică fără echivoc ce trebuie să facă primul ministrul. Este datoria şi obligaţia doamnei premier să meargă de urgenţă în Parlament pentru a obţine votul de validare. Acest guvern nu mai are legimitate în faţa românilor încă din 26 mai, când cetăţenii s-au exprimat prin vot că sancţionează direcţia în care duce PSD România. Acum guvernul nu mai are nici legitmitate politică, şi asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în faţa legislativului.
Soluţia nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli precum desemnarea unor interimari, ci de a tranşa situaţia cât mai curând în parlament. Acesta este unicul mod prin care guvernul poate încerca să-şi recapete măcar legitimitatea politică. Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniştrilor ALDE, guvernul este blocat, întrucât foştii miniştri ALDE nu şi-au delegat atribuţiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. I-auzi! Asta în condiţiile în care am ţinut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situaţiilor tehnice. Dar, dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav şi este cu totul imputabil premierului, care avea obligaţia să se asigure, înainte de plecarea miniştrilor, că activitatea ministerelor nu va fi blocată. Această situaţie duce la două concluzii posibile: fie doamna Dăncilă nu a ştiut că era responsabilitatea sa, ceea ce denotă incompetenţă, fie a vrut să profite de acet context pentru a prelungi artificial momentul votului din Parlament, fapt deosebit de grav pentru că pune în discuție loialitatea sa față de cetățenii României.
Este pur și simplu ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi, când un simplu bilanț arată că în doi ani și jumătate ai schimbat trei guverne și 80, atenție, 80 de miniștri! Sunt cifre incredibile care arată câtă instabilitate și probleme, de la cele strict administrative până la cele legate de politici și de continuitatea acestora, poate genera schimbarea unui ministru într-un infern. Însă, lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniștri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii care, la rândul lor, numai stabilitate și normalitate nu putem să spunem că generează. Chiar în aceste zile doamna premier iarăși vrea să schimbe nu mai puțin de opt miniștri, adică o treime din guvern. Prin numărul uriaș de miniștri schimbați, dar și prin faptul că de fiecare dată schimbarea a survenit în urma unor reglări de conturi în interiorul PSD, practic, în toată această perioadă PSD a golit de conținut funcția de ministru, făcând-o irelevantă, prin numărul uriaș de miniștri schimbați. Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice, care se poate transforma într-o criză cu efecte directe asupra cetățenilor. PSD riscă să ducă România într-un blocaj care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor și salariilor. Vă mulțumesc.