Înzestrarea reprezintă prioritatea Armatei României
Achiziţionarea de echipamente critice de tehnică militară nouă şi revitalizarea unor sisteme constituie principala linie de efort investiţional în momentul de faţă la nivelul MApN.
Articol de Radu Dobriţoiu, 06 Martie 2016, 13:19
Achiziţionarea de echipamente critice de tehnică militară nouă pentru înzestrarea structurii de forţe şi revitalizarea unor sisteme şi echipamente militare este principala linie de efort în momentul de faţă la nivelul MApN şi ea se bazează pe o alocare bugetară pozitivă.
In acest an vor fi continuate programele de inzestrare derulate de Armata Romaniei, dupa o prima crestere anul trecut a bugetului apararii.
O finantare in crestere si in acest an, urmand ca in 2017 sa se ajunga la cele două procente din PIB.
Seful SMG, generalul Nicolae Ciuca, declaratie la RRA:
Priorităţile vizează în continuare avionul multirol. De asemenea, fregatele, etapa a doua a celor două fregate multifuncţionale, şi avem convingerea că anul acesta va începe această etapă. De asemenea, finalizăm achiziţia derivatelor pentru transportorul blindat 8x8 la segmentul Piranha şi, nu în ultimul rând, vom avea dezvoltarea de achiziţii pe autoturismele de teren blindate şi neblindate, concomitent cu continuarea programului major de platforme multifuncţionale.
Este de asemenea important de menţionat că am asumat cele două structuri NATO pe teritoriul României: Unitatea NATO de Integrare a Forţelor şi Comandamentul Divizei Multinaţionale de Sud-Est.
Prima structură, Unitatea de Integrare a Forţelor NATO, este foarte aproape de a fi finalizat întregul proces de operaţionalizare; înaintea summitului de la Varşovia va fi cu certitudine declarată capacitatea operaţională.
Cu Comandamentul Divizei, pe elementele de comandă, control şi comunicaţii suntem de asemenea în procesul de realizare a procesului de achiziţie şi vom beneficia de o arhitectură de comandă, control şi comunicaţii cât se poate de actuală.
Potrivit generalului Nicolae Ciuca, rachete antitanc şi cele două radare de înaltă performanţă au fost achiziţionate pe bugetul de anul trecut. In momentul de faţă se contureaza capabilitatea antiblindate de care Armata Română are mare nevoie şi de asemenea partea de radare mobile care va asigura partea de supraveghere şi avertizare timpurie.