Înzestrarea armatei
România are opt programe prioritare de înzestrare a armatei, care trebuie realizate din cele două procente din PIB alocate apărării până în 2026.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Iulie 2017, 06:51
România are opt programe prioritare de înzestrare a armatei, care trebuie realizate din cele două procente din PIB alocate apărării până în 2026.
Unul dintre acestea se referă la achiziţia de rachete sol-aer de tip Patriot, a anunţat ministrul apărării, Adrian Ţuţuianu, după ce a discutat, miercuri, cu premierul Mihai Tudose şi cu ministrul economiei, Mihai Fifor, despre capabilităţile pe care le are industria naţională de apărare, din sectorul public şi privat.
El a vorbit, la Radio România Actualităţi, despre etapele care urmează să fie parcurse în acest sens.
Adrian Ţuţuianu: "Avem un prim anunţ legat de un acord al Departamentului de Stat, până la a fi perfectată o achiziţie mai este drum lung.
Pe de o parte, sunt anumite proceduri care ţin de SUA, cum ar fi aprobarea Congresului, apoi discuţiile cu cei care produc asemenea sisteme şi pe de altă parte analiza caracteristicilor tehnice a unei eventuale oferte financiare de către partea română."
Costul estimativ al rachetelor Patriot, inclusiv suport tehnic şi echipamente, este de 3,9 miliarde de dolari, iar Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat posibila vânzare a sistemului defensiv către România, transmite Reuters.
Potrivit unui comunicat al Ministerului român al Apărării, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a felicitat autorităţile române în contextul anunţului făcut de Agenţia de Cooperare pentru Apărare şi Securitate referitor la această posibilă achiziţie.
Amintim că Polonia a achizionat deja rachete Patriot şi că o baterie de acelaşi tip de interceptoare a fost deplasată în Lituania pentru a participa în aceste zile la exerciţii NATO.