Investitorii străini cer flexibilizarea pieţei muncii
Reprezentanţii Consiliul investitorilor străini au pledat pentru modificarea Codului Muncii şi au declarat că dacă piaţa muncii ar fi mai flexibilă, aproximativ 90.000 de persoane şi-ar putea găsi o slujbă.
Articol de Cora Enache, 07 Decembrie 2010, 14:45
În perioada imediat următoare, aproximativ 90.000 de persoane şi-ar putea găsi o slujbă, dacă piaţa muncii ar fi mai flexibilă, crede Consiliul investitorilor străini, din care fac parte peste o sută de importante companii intenaţionale ce susţin două treimi din investiţiile străine în România.
Reprezentanţii Consiliul investitorilor străini au pledat marţi pentru modificări importante la actualul Cod al Muncii, ce vizează diferite aspecte ale legislaţiei actuale.
Deşi sindicatele şi patronatele au refuzat, la sfârşitul săptămânii trecute, discuţiile cu ministrul muncii pe această temă, investitorii cred că este nevoie de noi reglementări ale relaţiilor dintre angajaţi şi angajatori, pentru a susţine intenţia de a aduce aproximativ două miliarde de euro în economia româneasă în 2011.
Investitorii străini cer ca modificările Codului Muncii să vizeze, în primul rând, flexibilizarea pieţei muncii - oamenii să fie mai uşor de recrutat şi de disponibilizat.
De asemenea, oamenii de afaceri vor o încurajare a muncii în regim temporar prin legislaţie, iar preavizul la demisie ori concediere să fie de două luni astfel încât angajatul să aibe timp să-şi găsească un alt loc de muncă, iar patronul, un înlocuitor.
Investitorii străini vor eliminarea obligativităţii contractului colectiv de muncă la nivel naţional sau de ramură, atunci când există deja un contract individual de muncă, după cum explică membrul din boardul Consiliului Investitorilor Străini, Shahar Shai.
"Dacă am discutat cu un angajat că vrem să-l recrutăm pe un post, totul trebuie să fie clar de la început şi stabilit de la început.
"Un investitor care vine din afară nu poate să-şi permită să primească o legislaţie sau un contract colectiv la nivel de ramură.
"Încă un exemplu: unitatea de producţie în Bucureşti şi în Călăraşi nu neapărat trebuie să aibă contractul nou acelaşi", a explicat Shahar Shai.
Angajatul eficient, "preferabil celui cu vechime"
Investitorii străini mai cer ca legea să prevadă utilizarea unor criterii de performanţă în evaluarea angajaţilor astfel încât să-i poată păstra pe cei eficienţi şi nu pe cei cu vechimea mai mare.
În ciuda nemulţumirilor referitoare la Codul Muncii, investitorii străini consideră că România are potenţial pentru a atrage bani din afară.
"Primul lucru care credem pe moment că nu atinge tot potenţialul este fondul european, care nu se foloseşte la maximum, dar sperăm că încet, încet va începe să fie folosit mai mult", a declarat Shahar Shai.
Acesta a adăugat că în România se poate îmbunătăţi infrastructura şi agricultura.
"Resursele umane în România sunt bune. Eu cred că orice investitor care a venit găseşte cu cine să facă treabă.
"Şi poziţia României, între Est şi Vest, are un avantaj competitiv faţă de alte ţări", a mai spus Shahar Shai.
Dacă măsurile pentru flexibilizarea forţei de muncă, cele pentru competitivitate şi reducerea muncii la negru vor fi introduse în legislaţie, investitorii străini estimează că România va atrage sume importante pe termen lung.