Investitorii francezi, "nemulţumiţi de forţa de muncă"
Una dintre cele mai mari probleme pe care investitorii francezi spun că le întâmpină în România este "lipsa forţei de muncă bine pregătită".
Articol de Oana Rusu, 13 Februarie 2014, 07:28
Pentru România, Franţa reprezintă al treilea investitor străin, cu o cifră de 7 miliarde de euro şi peste 120.000 de angajaţi în ţara noastră.
Principalele domenii în care au investit în România companiile franceze sunt industria auto, sectoarele bancar şi asigurări, telecomunicaţii, energie şi materiale de construcţii.
Una dintre cele mai mari probleme pe care le întâmpină investitorii francezi în România este lipsa forţei de muncă bine pregătită, pe care aceştia au numit-o pe primul loc, pe lângă problemele legate de infrastructură.
România este atractivă pentru investitorii străini, cel puţin asta susţine directorul pentru România al misiunii economice UBIFRANCE a Ambasadei Franţei la Bucureşti, Philippe Garcia.
Într-adevăr, francezii sunt nemulţumiţi de situaţia infrastructurii. Cu toate acestea, nici o companie franceză aflată în România nu se gândeşte să părăsească ţara în următorii ani, spune Philippe Garcia, directorul UBIFRANCE pentru România.
"Nicio companie nu îşi poate imagina că în doi-trei-patru ani România nu va fi la standardul european în materie de infrastructură. Impresia din zona industrială este aceea că România se află pe o direcţie bună şi că ceea ce lipseşte astăzi, va fi un atu care nu numai le va permite să rămână, dar să se şi dezvolte.
"În comparaţie cu alte ţări, chiar în raport cu media europeană, România face parte dintre ţările unde fiscalitatea este avantajoasă", a declarat Philippe Garcia.
Tânăra generaţie "este slab pregătită"
O problemă acută pe care o simt investitorii francezi în România este cea a forţei de muncă necalificate, spune ambasadorul Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin.
"Românii au fost calificaţi, pentru că România a fost o ţară industrială, însă, din păcate, aceşti oameni intră la pensie, iar tânăra generaţie este mult mai slab pregătită sau chiar deloc pregătită.
"Prin urmare, intreprinderile sunt cele care trebuie să se ocupe de formarea profesională a angajaţilor lor, iar asta reprezintă o problemă, pentru că nu este datoria lor şi presupune o investiţie în timp şi în bani, dar nici nu au siguranţa că oamenii formaţi vor rămâne în ţară.
"Prin urmare, Ministerul Învăţământului şi autorităţile locale trebuie să vadă cum se poate organiza mai bine învăţământul profesional din România", a declarat Philippe Gustin.
Francezii vor să investească în domenii neexploatate
Ministrul educaţiei, Remus Pricopie, prezent la discuţiile de miercuri, a vorbit despre o serie de programe de formare profesională şi prevenire a abandonului şcolar, pe care ministerul le are în derulare.
Companiile franceze sunt interesate să investească în infrastructură, în sănătate, în distribuţie, mediu, managementul deşeurilor, transportul urban şi feroviar, dar şi în agricultură şi turism, spune directorul pentru România al misiunii economice UBIFRANCE, Philippe Garcia.
Pentru că aceste domenii sunt neexploatate în ţara noastră, ele reprezintă oportunităţi de afaceri pentru străini. România, pe de altă parte, mai spune Philippe Garcia, ar trebui să atragă mai multe fonduri europene, să reducă birocraţia, să încheie parteneriate cu alte ţări europene pentru dezvoltarea acestor sectoare şi să-şi promoveze mai bine atuurile.