Investiţii în microhidrocentrale pe râul Someş
Cel puţin două microhidrocentrale de capacitate medie vor fi construite în judeţul Sălaj pe râul Someş de un consorţiu de companii internaţionale cu tradiţie în domeniul energetic.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 30 Ianuarie 2013, 10:49
În judeţul Sălaj, un consorţiu internaţional de companii bulgaro-italiene au anunţat un program investiţional pentru construcţia a cel puţin două microhidrocentrale pe râul Someş.
Investiţia este de peste 200 de milioane de euro şi vizează obţinerea de energie electrică într-un judeţ în care proiecte similare au fost abandonate imediat după 1989.
Cel puţin două microhidrocentrale de capacitate medie vor fi construite în judeţul Sălaj pe râul Someş de un consorţiu de companii internaţionale cu tradiţie în domeniul energetic.
Investiţia programată este de aproximativ 200 de milioane de euro
Vestea realizării capacităţilor energetice cu ajutorul forţei apei fiind bine primite de specialişti în domeniu.
"Putem dezvolta microhidrocentrale, barajele care ar fi realizate pe cursul râului Someş nu afectează nici populaţia, nici casele, nici terenul agricol, ci, dimpotrivă, ar aduce doar beneficii, inclusiv protecţie împotriva inundaţiilor", a afirmat Dumitru Rus, susţinător al proiectului.
În opinia experţilor, obţinerea energiei electrice cu ajutorul apei este o soluţie de viitor.
"E o modalitate de a obţine energie ecologică la îndemână, deci va fi un lucru bun", a spus Emanuel Gârdan, specialist în surse de energie.
Proiecte similare au fost realizate şi înainte de 1989, dar au fost abandonate înainte de a fi puse în aplicare spre dezamăgirea sălăjenilor care locuiesc pe Valea Someşului.
În paralel este prevăzută începerea exploatării cărbunelui dintr-un important zăcământ lăsat uitării, dar care a ajuns în atenţia unui investitor austriac.
"În bazinul minier există un puţ la o adâncime de 164 m unde nu a fost exploatat cărbunele deloc. I-am trimis documentele, nişte poze cu zona în care a fost şi sperăm că, consider că ar fi un lucru bun redeschiderea minei", a declarat inginerul minier, Leontin Kiss.
Investitorii nu au dezvăluit deocamdată locul unde urmează să realizeze investiţiile, experţii în domeniu analizând detaliile necesare realizării obiectivelor propuse şi aşteptate de un judeţ întreg.