Investigarea eventualelor fraude în procesul electoral din 26 mai 2019
Şi-a început activitatea Comisia de anchetă asupra investigării eventualelor fraude în procesul electoral din 26 mai 2019.

Articol de Radiojurnal, 10 Septembrie 2019, 14:47
Şi-a reînceput activitatea Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public la alegerile europarlamentare din 26 mai. Astăzi au răspuns întrebărilor membrilor comisiei reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică şi ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Reporterul nostru Cătălin Purcaru explică.
Reporter: Reprezentanţii INS au admis că în timpul procesului de centralizare a datelor au existat disfuncţionalităţi, însă au dat asigurări că acestea nu au afectat rezultatul final al referendumului şi al alegerilor europarlamentare din 26 mai. Preşedintele instituţiei, Tudorel Andrei, a dat ca exemplu în cadrul audierii inadvertenţele apărute în compararea proceselor-verbale din secţiile de votare cu cele introduse în sistemul informatic ceea ce a dus la o durată mai mare a centralizării datelor:
Tudorel Andrei: ...nu a fost marcată ora la care s-au introdus, nu a creat un flux normal ca cei care sunt în birouri să cunoască ora la care vin secţiile, şi atunci ele au fost puse într-o ordine pur aleatoare. A fost foarte important pentru că toate acestea au creat presiune asupra statisticianului în biroul electoral judeţean.
Reporter: Generalul de brigadă Sorin Bălan, prim-adjunct al directorului STS, a afirmat la rândul său că utilizarea tabletelor în secţiile de votare nu a îngreunat procesul de vot, atât în ţară, cât şi în străinătate.
Sorin Bălan: Timpul mediu de preluare, procesare şi validare a unui CNP în secţiile de votare din străinătate pentru ambele procese electorale a fost de 10 secunde. Apreciem că utilizarea tabletelor nu a îngreunat procesul de votare, nu a mărit timpii în diaspora şi nici în ţară.
Reporter: Totodată, Sorin Bălan a precizat că niciun angajat al instituţiei pe care o conduce nu a operat tabletele sau a introdus date în sistemele informatice, rolul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale fiind de a asigura suportul tehnic pentru aceste sisteme.