Invazie de omizi în Olt
Perioada caniculară a făcut ca numărul omizilor păroase să crească alarmant în mai multe localităţi din judeţul Olt.
Articol de Laura Stoican, Olt, 01 Septembrie 2011, 14:07
Omida păroasă, prezentă în mai multe localităţi din judeţul Olt
Perioada caniculară a făcut ca numărul omizilor păroase să crească alarmant în mai multe localităţi din judeţul Olt.
Reprezentanţii Direcţiei Fitosanitare Olt spun că vietăţile sunt în număr mare în gospodăriile oamenilor, fiind văzute peste tot, cu precădere în duzi, pruni, nuci şi meri din comunele Pârşcoveni, Şopârliţa, Osica de Jos, Dobrun, Bârza, precum şi din alte localităţi din zonă.
Cea mai gravă situaţie este în comuna Pârşcoveni, unde omizile au invadat la propriu gospodăriile oamenilor, fiind văzute până şi pe pereţii caselor, nu doar în pomi.
Responsabilitatea stropirii pomilor cu anumite substanţe, care să combată înmulţirea omizilor, aparţine reprezentanţilor Primăriei comunei Pârşcoveni.
Autorităţile din Pârşcoveni au recunoscut faptul că, omida păroasă a invadat sute de pomi de pe raza localităţii şi spun că, din banii pe care i-au alocat de la bugetul local, 1.200 de lei, au reuşit să stropească pomii doar de două ori pe arbuştii de pe aliniamentul şoselelor din comună şi din parcuri.
Pentru pomii din gospodăriile populaţiei nu au mai rămas bani.
Autorităţile speră să scape de invazia omizilor odată cu răcirea vremii şi venirea ploilor.
Potrivit celor de la Direcţia Fitosanitară Olt, cu această problemă se confruntă locuitorii mai multor comune din judeţ, având în vedere că Direcţia Fitosanitară Olt a remis, la începutul lunii august, buletine de prognoză şi avertizare, prin care a recomandat tuturor deţinătorilor de pomi necesitatea efectuării tratamentelor pentru combaterea invaziei dăunătorului omida păroasă a dudului.
Specialiştii fitosanitari spun că, sunt două metode de combatere a invaziei de omizi: chimic - prin produse pentru protecţia plantelor şi mecanic - prin tăiere şi ardere cuiburi.
Pentru evitarea pagubelor însemnate, produse de omida păroasă, Direcţia Fitosanitară Olt a transmis buletinul şi tuturor primăriilor din judeţ, prin care li s-a recomandat ce măsuri să ia, dar spun specialiştii, în această perioadă, omida se retrage pentru impupare şi iernare şi nu mai pot produce pagube majore.