Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Invazia tuturor extremismelor şi a neaoșismelor are ca subtext fundamental o lipsă de cultură adevărată, spune Mircea Cărtărescu

"Apel Matinal" - invitat: Mircea Cărtărescu, preşedintele de onoare a Târgului de Carte Gaudeamus Radio România.

Invazia tuturor extremismelor şi a neaoșismelor are ca subtext fundamental o lipsă de cultură adevărată, spune Mircea Cărtărescu
Foto: Arhivă / gaudeamus.ro.

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 04 Decembrie 2024, 09:23

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția cu numărul 31, începe astăzi în București. Peste 200 de participanți vor fi prezenți până duminică, inclusiv, în pavilionul B2 de la Romexpo, unde sunt programate sute de evenimente editoriale, inclusiv lansări ale unor cărți noi. Gaudeamus, cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio, poate fi vizitat gratuit zilnic, între orele 10:00 și 20:00.
Iar anul acesta, președintele de onoare al târgului este Mircea Cărtărescu, unul dintre cei mai premiați scriitori români din ultimele decenii, cu volume traduse în peste 23 de limbi și, în mod incontestabil, unul dintre scriitorii preferați ai publicului Gaudeamus, care i-a desemnat adeseori operele drept cea mai râvnită carte a târgului. Îi spunem bună dimineața și bun găsit la "Apelul matinal" domnului Mircea Cărtărescu.

Bună dimineața!
Înainte de toate aș vrea să plecăm în discuția noastră de la ediția din 2022, când cea mai râvnită carte a târgului a fost volumul "Theodoros", semnat de dumneavoastră și publicat de Editura Humanitas, iar prima întrebare este, evident, cunoscută. Cine este vrednic să deschidă cartea și să îi rupă pecețile?
Înainte să vă răspund la această foarte frumoasă întrebare, trebuie să vă spun că mă simt foarte onorat că am fost desemnat președinte de onoare al Târgului de Carte Gaudeamus din ediția aceasta. Este pentru mine un lucru important și arată încă o dată nu importanța mea ca autor, ci importanța ideii de literatură, una dintre ideile care susțin orice națiune, care susțin educația și cultura de peste tot. Sigur că orice carte este demnă de orice cititor. Cititorii sunt elementul cel mai important, aș spune eu, din viața culturală națională. Este minunat să ai cititori, este minunat când vine cineva și îți spune: mi-a plăcut cartea ta! Şi uneori îţi spune: cartea ta mi-a schimbat viața. Se știe că, din păcate, în România avem un număr mic de cititori, poate unul dintre cele mai mici din Europa, și de aceea târgurile de carte și festivalurile de carte ș.a.m.d. sunt vitale pentru viața națiunii noastre, sunt extrem de importante.
Cu siguranță ediția aceasta va aduce surprize publicului. Din ce știți dumneavoastră, ce îi așteaptă pe vizitatori la această ediție a târgului?
Dacă vizitatorii vor uita grijile de zi cu zi, inclusiv cele sociale, politice, care ne în cruntă și ne întristează pe tot zilele acestea, eu cred că va merita să vină la Târgul de Carte Gaudeamus pentru că va fi un festival al cărții, pentru că editurile fac eforturi eroice în condiții absolut improprii, condițiile lumii de azi, tehnologizate, condițiile inteligenței artificiale, condițiile rețelelor sociale care fac subculturi, dar nu fac o cultură cu adevărat şi se străduiesc să aducă lumii aceste bijuterii care sunt cărțile. Cărțile sunt importante. Cărțile nu sunt un ornament al vieții! Pe ele s-a bazat viața societăților de cel puțin 3.000 de ani încoace, de la Homer și de la Sappho. Noi trăim într-o cultură mondială, aș spune, într-o cultură care spune ce este omul, spune esențial ce este omul. Acest lucru nu trebuie să îl uităm. Cărțile nu sunt așa doar un prilej de zăbavă; citești o carte, o lași şi iei altă carte, o citești, mi-a plăcut, nu mi-a plăcut. Cărțile ne formează pe noi înșine. Noi suntem cărțile, de fapt şi cărțile sunt esențiale pentru tot ce suntem și tot ce facem.
Ana Blandiana a folosit o metaforă extraordinară, cred că în urmă cu doi ani, spunând "Vă aștept în regatul cărților", Târgul Gaudeamus. Dumneavoastră personal aveți programate întâlniri cu publicul cititor? Sau vreo premieră.
Da, am mai multe întâlniri cu publicul. Lansez cărți și vorbesc despre cărțile mele. Lansez cărțile altora și vorbesc despre despre cărțile mele. Voi încerca să fiu activ, ca întotdeauna și în viața culturală, națională, ca și în cea internațională, pentru mine nu este o foarte mare diferență, dimpotrivă, țin foarte, foarte mult la cititorii români. E foarte important pentru noi să citim în acest moment, este foarte important, este un lucru pe care nu îl pot sublinia prea mult, pentru că diferența de fapt, întotdeauna, în viața unei națiuni o fac două lucruri: cultura și educația, care de fapt sunt unul și același. Tot ce se întâmplă astăzi, invazia aceasta a tuturor extremismelor, neaoșismelor ș.a.m.d. au ca subtext fundamental o lipsă de cultură, lipsa de cultură clasică, lipsa de cultură adevărată. Și acest lucru se vede în viața noastră, ne doare, mi se pare absolut stresant acest fapt care ne lasă la cheremul, într-un fel, oamenilor mai puțini educați din diferite motive. Deci, pentru mine cultura este un lucru extrem de important. Nu pot să subliniez mai mult. Ar trebui să fie un element de strategie națională pentru ca lucrurile în națiunea noastră să se schimbe.
Pentru că ați participat la numeroase ediții, vedeți încă atracția tinerei generații pentru carte, pentru lectură, în esență pentru studiu?
Trebuie să vă spun că niciodată n-au citit toți oamenii. Întotdeauna a existat un mic grup de oameni care a citit cărți. Acest lucru, după părerea mea, se perpetuează și astăzi.Cititul a rămas un element foarte important în viața unei mici a națiunii noastre. Nu aș putea să fac acum o estimare, dar probabil cam 50.000 de oameni citesc toate cărțile astăzi, din păcate și după părerea mea. Eu cred că acest număr ar trebui să se lărgească inclusiv prin atragerea tinerilor către carte. Nu poți trăi numai pe TikTok, nu poți trăi numai pe rețelele de socializare, nu poți să stai toată ziua cu telefonul în mână. Acest lucru este catastrofal. Este catastrofal în viața lumii de astăzi în general, peste tot - și în Statele Unite și în toate zonele lumii de azi. Eu cred că o schimbare trebuie făcută, pentru că altfel, nu știu, ne îndreptăm cu capul înainte spre cine știe ce vremuri întunecate. Deci eu cred că mulți tineri citesc astăzi și este foarte important.
Chiar avem o curiozitate. Dumneavoastră personal preferați cartea tipărită sau citiți și pe suport electronic?
Nu cred că uportul e atât de important. Contează spiritul cărții, cartea este un hardware de hârtie sau electronic, dar în primul rând este un software, este cartea propriu-zisă care s-a născut din mintea unui scriitor. Aceea este importantă și aceea este la fel și pe tabletă, la fel și pe hârtie. Nu, nu, nu asta face diferența. Diferența este între oamenii care citesc săptămânal, lunar citesc cel puțin 10-15 cărți în fiecare an și oamenii care nu citesc nicio carte niciodată. Din câte au spus toate statisticile pe care le ştiu, cei mai mulți români, din păcate, nu citesc niciodată nicio carte. Vreau să spun că acest lucru se vede, se cunoaște și ar trebui să facem ceva. S-a vorbit despre proiectul acesta de țară, România educată. Eu n-am văzut până acum rezultatele acestui proiect, poate vor fi în viitor, habar n-am.
Poate vor apărea da, în viitor.
Deocamdată eu nu le văd.
Să rămânem optimiști. Dar cum poate răzbate un scriitor român la nivel internațional sau, altfel spus, cum ați reușit dumneavoastră?
N-aş putea să vă spun cum am reușit eu.
Nu e o rețetă, nu?
Nu, nu e o rețetă. Și nu sunt nici sigur că am reușit, dar este foarte greu. Este extraordinar de greu. Un scriitor român trebuie să fie de câteva ori mai bun decât un scriitor străin ca să ajungă la nivelul aceluia, cum se întâmplă în toate meseriile şi întotdeauna, când vii, cum se zice, in the middle of nowhere, trebuie să faci dovada că ești bun ca să poți exista într-o lume mai largă decât cea a națiunii din care provii. Cred că numai şi numai calitatea literară a cărții poate până la urmă să te ducă acolo unde ai vrut întotdeauna să fii.
Cu siguranță, abia așteptăm cu toții sau mulți dintre noi, sper eu, cât mai mulți să descoperim regatul cărților de la Târgul Gaudeamus. Pe final îmi mai permit o întrebare, tot ca o curiozitate: care este cartea pe care o citiți în aceste zile, nu știu, sau...
În ultima vreme, mult mai mult recitesc decât citesc rutăți. Recitesc întotdeauna cu mare, mare bucurie multe cărți care mi-au marcat viața. Acum citesc a mia oară „Franny şi Zooey” a lui Salinger, una dintre cărțile pe care, dacă le citești, nu le mai uiți niciodată.
Da, o să o căutăm și noi în bibliotecă. Încă o dată mulțumiri. Ne vedem la Târgul Gaudeamus pentru a fi părtaș la toate întâmplările frumoase acolo, în regatul cărților.
Mulțumesc și eu!

Etichete : mircea cartarescu
Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
România 21 Ianuarie 2025, 23:31

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur

Un şofer a fost sancţionat cu 810 lei amendă şi 3 puncte de penalizare pentru că a circulat cu 23 km peste viteza legală, în...

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
România 21 Ianuarie 2025, 21:20

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere...

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
România 21 Ianuarie 2025, 20:17

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD

Liberalii urmează să valideze candidatura lui Crin Antonescu duminică.

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
Restricții de circulație pe DN 7
România 21 Ianuarie 2025, 20:11

Restricții de circulație pe DN 7

Circulația vehiculelor rutiere de mare tonaj este interzisă pe 23 și 24 ianuarie, între anumite ore.

Restricții de circulație pe DN 7
Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
România 21 Ianuarie 2025, 19:56

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră

În judeţele Iaşi, Bihor, Vaslui sau Braşov, din ce în ce mai mulţi pacienţi cu simptome de gripă s-au prezentat la camerele...

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
România 21 Ianuarie 2025, 18:34

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO

Este un nivel record de adeziune față de Organizația Nord-Atlantică, reiese dintr-un studiu INSCOP.

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
România 21 Ianuarie 2025, 18:29

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat

Inițiativa aparține președintelui Senatului, Ilie Bolojan, pentru a crea un exemplu de reformă a aparatului administrativ.

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare
România 21 Ianuarie 2025, 18:21

Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare

USR vrea ca președintele Klaus Iohannis să prezinte un raport privind motivul anulării alegerilor prezidențiale din 24...

Senat: USR cere convocarea unei ședințe extraordinare