Învăţământul prahovean, "în grevă japoneză"
Principalele solicitări ale celor 7.500 de protestatari sunt alocarea, începând cu anul 2014, a 6% din PIB pentru educaţie şi decontarea cheltuielilor cu naveta.
07 Octombrie 2013, 17:31
7500 de angajaţi din sistemul de învăţământ prahovean se află, de luni şi până miercuri, în grevă japoneză.
Solicitările sindicaliştilor vizează, printre altele, alocarea, începând cu anul 2014, a 6% din PIB pentru educaţie, reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru profesorii cu peste 25 de ani vechime şi gradul didactic unu şi decontarea cheltuielilor cu naveta.
Profesorul Sorin Popescu, lider de sindicat la Colegiul "Toma Socoleanu" din Ploieşti a declarat că "acest 6% din PIB este, prin lege, dar ultima alocare a fost doar de 2,8% din PIB, o subfinanţare critică a învăţământului românesc".
"O lege a învăţământului care să răspundă exigenţelor noastre, sporurile care ne-au fost tăiate" a mai spus liderul de sindicat.
"După această grevă japoneză, vom trece la alte forme de protest: pichetarea prefecturilor şi a primăriilor pentru sensibilizarea autorităţilor" a ţinut să precizeze Sorin Popescu.
În ceea ce priveşte creşterile salariale solicitate de angajaţii din învăţământ, ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, la Râmnicu-Vâlcea, că au existat, deja, mai multe simulări în acest sens, dar trebuie evitată crearea de discrepanţe în sistem.