Învăţământul obligatoriu, "durată de 11 ani"
Învăţământul obligatoriu va avea o durată de 11 ani şi nu de 10, ca până acum, în urma adoptării a ordonanţei de urgenţă privind modificarea legii educaţiei naţionale.
Articol de Daniela Vasilescu, 23 Decembrie 2013, 18:24
Învăţământul obligatoriu va avea o durată de 11 ani şi nu de 10, ca până acum, în urma adoptării, de către Guvern, a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea Legii Educaţiei Naţionale - a anunţat astăzi ministrul de resort Remus Pricopie.
Potrivit documentului, se va menţine durata de 4 ani pentru ciclul gimnazial şi pentru liceu şi se va renunţa la forma anterioară, care prevedea trecerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial şi reducerea anilor de liceu la 3.
"Prin această modificare, învăţământul obligatoriu devine de 11 ani, pentru că el nu se mai încheie aşa cum prevede Legea educaţiei, Legea 1, cu clasa a IX-a, ci se încheie cu clasa a X-a, adică aşa cum era înainte de intrarea în vigoare a Legii 1, la care adăugăm clasa pregătitoare. Prin urmare, avem un an clasă pregătitoare, clasale I-VIII, clasele IX-X, în total 11 ani de educaţie obligatoriu", a declarat Remus Pricopie.
Documentul mai precizează că elevii din clasa pregătitoare nu vor fi evaluaţi prin note ori prin calificative.
O altă modificare prevede acordarea unui tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, şi elevilor din învăţământul profesional, nu doar celor din învăţământul obligatoriu şi liceal, a mai spus ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.