Învățământ: Sindicatele sunt nemulțumite
Reprezentanţii sindicatelor din educaţie sunt în continuare nemulţumiţi de sumele alocate acestui domeniu.
Articol de Alin Şerbănescu, 24 Mai 2016, 14:14
Reprezentanţii sindicatelor din educaţie sunt în continuare nemulţumiţi de propunerile venite din partea executivului cu privire la sumele alocate acestui domeniu. Ei au avut astăzi o nouă rundă de negocieri la Palatul Victoria cu vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul muncii, Dragoş Pâslaru, şi cu cel al educaţiei, Adrian Curaj.
Guvernul ar trebui să aloce aproxmativ 500 de milione de lei anul acesta pentru corecţiile salariale din învăţământ - evaluează liderii sindicali din domeniu, care nici după runda de convorbiri de astăzi nu sunt mulţuiti de soluţiile propuse de guvern.
Liderul Federaţiei Sindicale Spiru Haret a precizat după întâlnirea cu reprezentanţii guvernului că nu poate fi acceptată corectarea salariilor cadrelor didactice abia de anul viitor. Marius Nistor a atras atenţia şi că trebuie făcută o distincţie clară între corecţiile salariale din învăţământ cu o medie de 10% prin ordonanţă de urgenţă şi Legea salarizării unitare din acest domeniu.
Marius Nistor: Toate aceste corecţii să se opereze mult mai repede. Nu trebuie să aşteptăm să vină anul 2017.
Deci, identificarea sumelor de bani necesare. Iar în privinţa unor creşteri salariale care într-adevăr să transforme sistemul de învăţământ într-un sistem care să fie motivant, trebuie discutată Legea unitară de salarizare, cu perspective foarte clare din punct de vedere al creşterii salariilor şi în domeniul educaţional.
Deci, sunt lucruri diferite. Ordonaţa rezolvă disfuncţiile, Legea unitară de salarizare rezolvă creşterile salariale.
Liderii sindicatelor din învăţământ au anunţat că va avea loc o nouă întâlnire cu reprezentanţii guvernului joi, săptămâna aceasta. Ei au reclamat inclusiv faptul că la nici una dintre întâlniri nu a participat ministrul finanţelor publice, Anca Dragu.
Sindicaliştii au precizat că în cazul în care joi nu se va ajunge la o soluţie, pe data de 1 iunie va avea loc în Bucureşti protestul deja anunţat. Liderul federaţiei sindicale "Alma Mater'" Anton Hadăr, a afirmat că mai în glumă, mai în serios, i-a invitat pe miniştrii care sunt şi cadre didactice să se alăture protestului din 1 iunie, aceasta pentru că - spune Anton Hadăr - peste câteva luni s-ar putea întoarce la catedră, unde s-ar lovi de problemele pe care acum sindicatele din învăţământ le sesizează.