Invalidarea membrilor CSM, "efecte profunde"
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, spune că decizia Curţii Constituţionale de neconstituţionalitate a validării membrilor CSM ar putea aduce riscuri majore în contextul aderării la spaţiul Schengen.
Articol de Iulia Gherman, 25 Ianuarie 2011, 19:33
Decizia de marţi a Curţii Constituţionale care duce practic la anularea mandatului noilor membri ai CSM ridică semne de întrebare privind modul în care va funcţiona instituţia în perioada următoare.
Surse judiciare spun că situaţia ar putea fi deblocată printr-o revalidare în Senat a fiecărui magistrat şi nu pe listă, cum s-a întâmplat în decembrie.
O altă variantă ar fi noi alegeri, dar aceasta durează mult şi ar trebui organizată de către CSM, dar, în urma hotărârii Curţii Constituţionale, actualul CSM ar fi deja în afara legii.
Cert este că toate partidele, fie că sunt la putere sau în opoziţie, sunt de acord că o soluţie trebuie găsită rapid.
Prima reacţie a venit din partea preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, care anticipează efecte profunde şi riscuri majore produse de această decizie a Curţii Constituţionale, decizie apărută pe fondul eforturilor de aderare la Spaţiul Schengen.
Senator PSD, Toni Greblă, susţine preluarea atribuţiilor CSM pe o perioadă determinată de către ÎCCJ.
PDL susţine că trebuie să fie organizate alegeri doar pentru patru locuri
Vicepreşedintele Comisiei Juridice a Senatului, democrat-liberalul Iulian Urban, consideră că atâta timp cât PDL a contestat laa CC doar patru din cele 19 candidaturi, CSM poate funcţiona în continuare.
Deputatul PDL Daniel Buda susţine că alegerile trebuie declanşate doar pentru locurile vacante după decizia Curţii.
"Din punctul meu de vedere, odată ce sunt membri ai CSM-ului care au fost aleşi în mod corect, bineînţeles că nu ai cum să reiei această procedură în privinţa acestor persoane, pentru că ei au fost aleşi cu respectarea dispoziţiilor legale", a precizat Daniel Buda.
Potrivit liderului senatorilor UDMR, Fekete Andras, trebuie aşteptată motivaţia Curţii Constituţionale.
Liberalii nu au formulat deocamdată o soluţie în ceea ce priveşte CSM.
Viceliderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, îşi exprimă însă o părere personală.
"Probabil că ar trebui să avem în vedere două direcţii: ori să desfiinţăm Curtea Constituţională şi în felul acesta scăpăm de încă un abuz politic printr-o instanţă nejuridică, dar care ia decizii importante pentru România sau doi, să schimbăm modalitatea de desemnare a reprezentanţilor în Curtea Constituţională care ar trebui făcută de profesioniştii din justiţie şi nu de politic", a spus Eugen Nicolăescu.
Preşedintele CSM nu comentează decizia CC
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Mădalina Radu, nu doar politicienii sunt contrariaţi de urmările pe care le-ar putea avea decizia Curţii Constituţionale de marţi.
Şeful CSM, Horaţius Dumbravă, care a condus instituţia doar timp de 18 zile, a refuzat să comenteze hotarârea până la publicarea ei în Monitorul Oficial.
"Până la momentul la care aceste decizii - pentru că sunt două - nu vor fi publicate nu putem şti liniile pe care Curtea Constituţională le-a avut în vedere la pronunţare", a precizat Horaţius Dumbravă.
Ministerului justiţiei a refuzat să comenteze decizia Curţii până la motivare.
ONG-urile oferă soluţii
Directorul organizaţiei neguvernamentale Freedom House, Cristina Guseth, spune că în acest moment importantă este motivarea pe care o va oferi Curtea Constituţională.
În opinia reprezentantei Freedom House, ar fi două soluţii pentru deblocarea situaţiei şi ambele ţin de Senat.
"Prima, fie să fie revotaţi individual membrii CSM, şi a doua, să invalideze alegerile.
"Nouă nu ni se pare normal să penalizezi nişte oameni care au candidat în mod corect, iar, pe de altă parte, ar exista şi beneficiul că CSM îşi poate continua activitatea", a spus Cristina Guseth.
Unul dintre magistraţii contestaţi este Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile, despre care ANI a sesizat că ar fi într-o situaţie de incompatibilitate.
Victor Alistar, pe de altă parte, spune că a contestat decizia ANI în instanţă, iar astfel Curtea Constituţională n-ar fi trebuit să se pronunţe în această situaţie.
Pe de altă parte, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Georgiana Iorgulescu, consideră că prin decizia de azi Curtea Constituţională a făcut judecăţi ce aparţin instanţelor obişnuite şi că, astfel, nu avea atribuţii să se pronunţe în acest caz.