Inundaţiile "pot fi evitate pe viitor"
Potrivit unui studiu realizat de Fundaţia World Wide România, soluţia pentru evitarea producerii unor inundaţii este realizarea unor lucrări de reconstrucţie pe termen lung.
08 Iulie 2010, 17:01
Soluţia studiului realizat de Fundaţia World Wide România, prin care inundaţiile pot fi evitate pe viitor, constă în realizarea unor lucrări de reconstrucţie pe termen lung.
Studiul arată faptul că aproape un sfert din vechea luncă a Dunării poate fi reconectată la fluviu sau afluenţi.
Din partea fundaţiei World Wide România, Orieta Hulea spune că în România se poate vorbi de "îndepărtarea digurilor pe anumite suprafeţe".
Orieta Hulea face referire nu la îndepărtarea digurilor de la un capăt la altul al Dunării ci la "efectuarea unor breşe în diguri, poate chiar relocarea unor diguri, adică împingerea lor înspre interiorul luncii pentru a crea mai mult spaţiu".
De asemenea, Orieta Hulea a subliniat că şi construcţiile hidrotehnice de tipul ecluzelor, care să permită accesul controlat al apei atunci când sunt viituri şi să permită utilizarea terenurilor chiar şi pentru agricultură în perioadele dintre viituri, reprezintă o alternativă viabilă.
Potrivit Orietei Hulea, costurile construirii unor hidrocentrale de tipul ecluzelor pe 100 de mii de hectarese se ridică la aproximativ 500 de mii de euro/km pătrat.
Despre provenienţa fondurilor necesare demarării unor astfel de proiecte, Orieta Hulea mai spune că "guvernul ar trebui să sprijine astfel de iniţiative".
Orieta Hulea a subliniat că Uniunea Europeană sprijină astfel de proiecte prin programe speciale, iar pentru finalizarea unui proiect la o scară mare, durata medie medie este între 5 şi 10 ani.
Orieta Hulea a indicat că cele mai bune zone unde s-ar putea realiza astfel de proiecte sunt în Delta Dunării pentru că "sunt mult mai accesibile" iar implementarea acestora ar avea "un grad mai mare de fezabilitate".
Printre alte zone în care se pot desfăşura proiecte pentru prevenirea iunundaţiilor din România se găsesc şi zonele care au fost inundate în anul 2006, cum ar fi fostele bălţi mari, Bistreţ, Potelu, Greaca şi Călăraşi.