Inundaţiile au produs pagube însemnate în mai multe judeţe
Ploile torenţiale de ieri au reactivat alunecările de teren din Comăneşti, judeţul Bacău. 60 de persoane au fost evacuate azi-noapte.
Articol de Radiojurnal, 15 Iunie 2016, 13:46
Ploile torenţiale de ieri au reactivat alunecările de teren din Comăneşti, judeţul Bacău. 60 de persoane au fost evacuate azi-noapte, după ce la începutul săptămânii aproape 40 de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.
Corespondentul Radio România Actualităţi, Gabriel Pop, ne-a transmis că mormanul de pământ se află la doar 100 de metri de o gospodărie.
Autorităţile sunt în alertă şi au adus mai multe camioane pentru a încărca pământul. utorităţile locale din judeţul Timiş monitorizează permanent apele râului Bârzava, pentru care este în vigoare un cod roşu de inundaţii.
Atenţia se îndreaptă în mod special asupra localităţilor Denta şi Gătaia, unde este aşteptată o viitură şi unde au fost consolidate digurile cu saci de nisip.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului local pentru Situaţii de Urgenţă, Lucian Mutu, apele sunt aproape de cota de atenţie şi sunt într-o uşoară creştere.
La Gătaia au fost aduse motopompe şi autospeciale pentru a se interveni în caz de nevoie, iar 230 de pompieri sunt în dispozitiv.
Codul roşu de inundaţii pe râul Bârzava este valabil până la ora 16, potrivit corespondentului nostru, Alina Bujancă.
Şi în judeţul Caraş Severin, responsabilii locali rămân în alertă şi monitorizează cotele apelor râurilor. Ieri, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit în mai multe localităţi, unde precipitaţiile abundente au inundat curţi, grădini şi pivniţe. Probleme au fost şi în Reşiţa şi Moldova Nouă.
Corespondentul Mario Balint aminteşte că apa în oraşul Caransebeş nu mai este potabilă.
Ploile abundente din ultimele zile au dus la creşterea bruscă a cantităţii de impurităţi din apă, iar capacitatea staţiilor de tratare este depăşită. Autorităţile recomandă ca apa să nu mai fie consumată, nici măcar pentru preparearea hranei, ci doar pentru uz gospodăresc.
Autorităţile locale din judeţul Tulcea au început evaluarea pagubelor produse de ploile din ultima perioadă.
Distrugerile din comunele Ciucurova, Luncaviţa şi Isaccea sunt estimate la un milion de lei, iar Prefectura Tulcea a anunţat că ploile din ultimele zile au afectat mii de hectare de terenuri agricole.
Corespondentul nostru Irinel Călin are detalii.
Cei mai afectaţi sunt fermierii din partea de nord-vest a judeţului, acolo unde o incintă agricolă din zona Smârdan, Jila a fost inundată iar culturile calamitate total. Prefectul judeţului Tulcea, Marin Bădiţă.
Marin Bădiţă: "E important că acolo cantitatea de precipitaţii a fost cea mai mare din judeţ, estimată la 115 litri în două-trei ore, ceea ce înseamnă o cantitate imensă de apă şi toată s-a revăsta în aceste incinte indiguite şi practic au fost distruse culturile".
Primele estimări ale calamităţilor produse de ploi şi inundaţii au fost făcute de către reprezentanţii Directiei Agricole Tulcea.
Potrivit directorului executiv, Maria Mahu, fenomenele meteo din ultimele zile au afectat culturi agricole de pe mii de hectare de teren.
Maria Mahu: "Avem semnale din Smârdan şi Jila şi Cataloi. Total suprafaţa afectată a fost de 3000 de hectare. Pe structură de culturi avem, orz, grâu, floarea soarelui, porumb, lucernă, soia şi ovăz."
Ploaia torenţială care a afectat ieri după amiază şi municipiul Tulcea a provocat, potrivit unui prim bilanţ avarierea unui număr de 14 autoturisme şi un autobuz, dar şi inundaţii în trei subsoluri de bloc, în care pompierii au intervenit cu motopompe.