Inundaţiile afectează grav nord-estul ţării
22 de persoane au decedat în urma inundaţiilor, alte 7000 au fost evacuate. Noi viituri pe râurile Suceava, Siret şi Prut. Specialiştii Administraţiei Naţionale "Apele Române" încearcă să le controleze prin acumulări.
Articol de Răzvan Stancu, 30 Iunie 2010, 15:48
În urma inundaţiilor din ultimele zile numărul persoanelor decedate s-a ridicat la 22 de cazuri, alte 7000 de persoane au fost evacuate, iar 2917 de locuinţe au fost inundate şi 206 case au fost distruse, sunt datele prezentate în şedinţa de guvern.
Potrivit ministrului administraţiei, Vasile Blaga, se fac demersuri pentru a putea fi accesat un ajutor de 75 de milioane din fondul solidaritatea al Comisiei Europene, ţinând cont că într-o perioadă limitată de timp pagubele ar putea depăşi 0,6% din PIB, fapt ce permite utilizarea acestui fond de solidaritate.
Fiecare familie care are membrii decedaţi în inundaţii va primi un ajutor social de 5000 de lei de la ministerul muncii, a mai declarat ministrul aministraţiei.
Video: Sute de case au fost distruse de inundaţii.
Codurile de avertizare au fost prelungite
Meteorologii au prelungit şi au extins codul galben de ploi până joi, 1 iulie, în 18 judeţe din Moldova, nordul Dobrogei şi nord-estul Munteniei.
Cantităţile de apă vor continua să depăşească 25 de litri pe metru pătrat, iar izolat chiar 40 de litri pe metru pătrat.
Şi codul roşu de risc de inundaţii se menţine până joi 1 iulie pe mai multe râuri din Moldova.
Hidrologii estimează că există riscul de viituri majore pe Siret, Prut, râurile din bazinul Sucevei, cursul superior al Jijiei şi pe Râul Negru.
Codul roşu pe Siret şi Prut a fost prelungit până pe 1 iulie 2010, ora 16:00.
Avertizarea hidrologică vizează Siretul, aval de Lungoci, şi Prutul amonte de Stânca Costeşti şi aval de Şiviţa.
Cod portocaliu este pe Siret sectorul aval Drăgeşti-Lungoci, iar cod galben a fost instituit pe râul Bârlad.
Administraţia naţională de meteorologie a instituit cod galben meteorologic şi pentru judeţul Galaţi.
În intervalul 30 iunie 2010, ora 9.00 şi 1 iulie 2010, ora 9.00, în Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum şi în Carpaţii Orientali, cantităţile de apă vor continua să fie însemnate, depăşind local 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.
Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă urmăresc evoluţia fenomenelor hidrometerologice cu toată atenţia pentru a putea interveni eficient şi în timp util la apariţia unei situaţii de urgenţă.
Corespondentul Radio Romania Actualităţi, Ştefan Daraban, informează că autorităţile din Neamţ au dispus evacuarea de rugenţă a locuitorilor din trei comune ameninţate de apele Siretului.
Drumul judeţean Roman-Sagna este blocat, iar apele Siretului au spart digul de apărare.
Apele se revarsă pe o porţiune de peste 200 de metri, ceea ce face imposibilă circulaţia rutieră în zonă, izolând şi satul Luţca de centrul de comună Sagna.
Un alt punct fierbinte este la Tămăşeni unde, pompierii militari şi o echipă de jandarmi ajutaţi de localnici lucrează la consolidarea digului de apărare.
Specialiştii administraţiei naţionale "Apele Române" (ANAR) intenţionează să atenueze cu ajutorul acumulării Bucecea noul val de viitură aşteptat pe Siret dinspre Ucraina, pentru ca acesta să nu se suprapună cu o altă viitură aşteptată pe râul Suceava, se arată într-un comunicat de presă al ANAR.
Nivelul Dunării la Galaţi este la un centimetru de maximul istoric
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Maria Măndiţa, ultimele cote măsurate la Galaţi arătau că miercuri 30 iunie, la prânz nivelul Dunării era de 656 de cm, cu un cm sub cota istorică atinsă în 2006 când Dunărea a atins 657 de cm, nivel aflat, la rândul său, cu un centimetru peste precedentul maxim istoric înregistrat în 1897.
La Galaţi, cota de inundaţie este de 600 cm, iar cota de pericol este de 700 cm.
Dunărea a inundat în totalitate faleza inferioară a Dunării, care, din fericire nu este locuită, ci doar reprezintă loc de promenadă pentru Galaţi.
Zeci de angajaţi ai societăţilor locale de interes public, pompieri şi jandarmi lucrează la supraînălţarea digului de pe faleza Dunării, astfel încât apele să nu inunde cartierul Valea Oraşului.
În acest cartier există circa 7.000 de persoane care ar putea fi evacuate, dacă Dunărea ar depăşi digul.
Prim-ministrul Emil Boc a declarat că "situaţia este cu mult mai gravă decât se vede la televizor".
Premierul a cerut miniştrilor ca, imediat după şedinţa de Guvern, să plece în zonele afectate de inundaţii, pentru a contribui la prevenirea pierderilor de vieţi omeneşti, şi a dispus ca prefecţii care au intrat în concediu să fie rechemaţi la lucru.