Inundaţii şi alunecări de teren în 12 judeţe
Judeţele în care s-au semnalat cele mai multe probleme sunt Mehedinţi, Argeş, Olt, Dâmboviţa, Giurgiu şi Buzău.
Articol de Mihai Bădescu, Ramona Alexandrescu, 22 Februarie 2010, 19:54
Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga a declarat că 12 judeţe au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren în ultimele zile, "dar situaţia este sub control". Judeţele în care s-au semnalat cele mai multe probleme sunt Mehedinţi, Argeş, Olt, Dâmboviţa, Giurgiu şi Buzău.
între comuna Malu cu Flori şi Pucheni dealurile au luat-o la vale pe o porţiune de un kilometru, iar drumul este total distrus, izolând 3000 de localnici.
Crucea Roşie Dâmboviţa a distribuit în Pucheni 2.000 de pâini şi 2.500 de sticle de apă minerală, iar în Malu cu Flori au fost distribuite 1.000 de sticle de apă şi 500 de pâini.
"Este pentru prima oară când Inspectoratul de Poliţie Dâmboviţa a asigurat paza în transport şi a participat la distribuirea ajutoarelor", a declarat Popescu George, director filială Crucea Roşie Dâmboviţa.
Tot din cauza alunecărilor de teren, localităţile dâmboviţene Micloşanii Mari, Valea Largă, Brădăţel, Vârfureni, Merişoare, Pucheni si Cândeşti Deal au rămas fără curent electric.
Primul ministru Emil Boc, împreună cu ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, s-a deplasat în zona afectată de inundaţii unde au purtat discuţii cu localnicii, comunicandu-le că situaţia este sub control, iar pagubele vor fi remediate. Echipele de la Electrica Târgovişte au lucrat pentru rezolvarea defecţiunilor.
Intervenţiile sunt îngreunate deoarece în zonă nu se poate actiona cu utilaje. Premierul Emil Boc le-a promis localnicilor că va face tot posibilul ca aceştia să beneficieze de curent electric cât mai repede.
Primul ministru a estimat că "pagubele depăşesc câteva milioane de euro", valoarea exactă urmând a fi stabilită în urma unei evaluări. Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a subliniat că în Dâmboviţa, la Pucheni, este cea mai gravă situaţie din ţară, urmată de judeţele Teleorman şi Giurgiu.
Circulaţie blocată în Mehedinţi
În Mehedinţi, circulaţia între Turnu Severin şi Craiova, pe magistrala Bucureşti -Timişoara, este complet blocată din cauza alunecărilor de teren.
Termenul avansat pentru reluarea circulaţiei pe magistrala feroviară este de două luni.
Proiectanţii şi reprezentanţii CFR, sosiţi la faţa locului, au declarat că lucrările vor fi îngreunate de accesul aproape imposibil cu utilaje, de instabilitatea terenului din zonă, dar şi de lipsa banilor.
Autorităţile din Mehedinţi au cerut reprezentanţilor CFR ca pe magistrala feroviară Bucureşti - Timişoara să circule, până la refacerea liniei, patru garnituri de tren, câte două în fiecare sens.
Călătorii vor fi transbordaţi cel mai probabil în halta Prunişor şi transportaţi cu ajutorul autocarelor la Drobeta Turnu Severin.
Pe lângă blocarea completă a circulaţiei între Turnu Severin şi Filiaş, drumul judeţean 670 Floreşti - Negoieşti, ce face legătura între Turnu Severin, staţiunea Bala şi oraşul Baia de Aramăeste la un pas să fie închis tot din cauza unei alunecări de teren.
Situaţia crează probleme mari localnicilor, care trebuie să facă un ocol de peste 20 de kilometri prin judeţul Gorj.
Artera este în reabilitare printr-un proiect european şi noua alunecare de teren cere suplimentare de fonduri, bani de care Consiliul Judeţean nu dispune.
Autorităţile locale vor cere sprijin guvernamental pentru a suporta pagubele, estimate la un milion de lei.