Inundaţii în mai multe zone din ţară
Meteorologii au emis o nouă atenționare cod galben de ploi, valabilă de luni, ora 9.00 pana marți, ora 9.00.
Articol de Bogdan Mihai, 27 Iunie 2010, 09:16
Meteorologii au emis o nouă atenționare cod galben de ploi, valabilă de luni, ora 9.00 pana marți, ora 9.00.
În Moldova și în zona Carpaților Orientali (inclusiv in zona montană a județelor Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita si Covasna), cantitățile de apă vor depăși local 20 l/mp si izolat 40 l/mp.
Situația creată de Inundații, analizată la videoconferința cu prefecții
Situaţia creată de ploile torenţiale din ultimele zile a fost unul dintre subiectele videoconferinţei premierului Emil Boc cu prefecţii. De altfel, specialiştii spun că ploile nu se vor opri nici zilele următoare.
Importante cantităţi de precipitaţii, în nord-estul ţării, în următoarele trei zile
Judeţele din nord-estul ţării se vor confrunta în următoarele trei zile cu importante cantităţi de precipitaţii, după cum a anunţat în cadrul videoconferinţei cu prefecii Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Ion Sandu a precizat că încetarea ploilor se va produce pentru judeţele din această zonă odată cu ziua de joi.
"Este vorba de judeţele din nord-estul ţării, şi anume: Maramureş, Suceava, Botoşani, Bistriţa, Harghita, Neamţ, Iaşi, Maramureş, Covasna, Vrancea, Galaţi şi Vaslui şi Băcău, bineînţeles", a declarat Ion Sandu.
Potrivit lui Ion Sandu cantităţile de precipitaţii vor fi de 20-40 de litri/mp iar atenţionarea pentru această regiune va fi actualizată în fiecare zi.
Şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie a adăugat că se aşteaptă ca, începând de joi, această regiune să nu mai fie afectată de precipitaţii.
Ministrul de interne, Vasile Blaga, a prezentat, la rândul său, o monitorizare a întregii situaţii creată de inundaţiile din ultimele zile.
500 de persoane evacuate din calea apelor
Potrivit ministrului de interne "au fost evacuate 503 persoane şi de asemenea inundate 660 de gospodării şi anexe gospodăreşti; locuinţe inundate 740; obiective socio-economice 4, de asemenea, afectate 4 drumuri naţionale, 10 drumuri judeţene, 26 comunale".
Şi directorul Institutului Naţional de Hidrologie, Petre Stanciu, a arătat că este instituit cod roşu pe Oltul Superior, pe Râul Negru şi pe Homoroade şi că urmează să fie în câteva ore instituit codul roşu şi pe Prut, sectorul Doroftiana-Rădăuţi Prut.
Directorul Institutului de Hidrologie, Petre Stanciu, a anunţat la rândul său ca va fi emis un cod roşu de inundaţie pe Prut, în sectorul Oroftiana - Rădăuţi Prut, fiind aşteptat un al doilea vârf de viitură, mai puternic decât primul.
Petre Stanciu a atras atenţia şi asupra debitelor Dunării, în special în zona Brăila-Galaţi.
Sute de gospodării din mai multe localităţi din Harghita au fost inundate din cauza precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.
Traficul rutier a fost temporar blocat pe mai multe drumuri din judeţ, iar pe altele s-a circulat pe un singur fir.
În tot acest timp, localnicii au încercat să stăvilească apele cu baraje din saci de nisip, pentru a-şi proteja ce a mai rămas din gospodăriile inundate.
Trotuşul şi un afluent al său, pârâul Ugra, au făcut ravagii în comuna Lunca de Sus, unde au distrus peste 50 de gospodării, recolte, iar mai multe animale s-au înecat.
Mai multe echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita îi ajută pe oameni să-şi scoată apa din case şi fântânile inundate.
DN 11B a fost închis din cauza apei scurse de pe versanţi la limita dintre judeţele Covasna şi Harghita. Apa care traversează carosabilul pe mai multe tronsoane depăşeşte jumătate de metru.
Pe drumul european E 578, între Miercurea Ciuc şi Racu, se circulă îngreunat din cauza apelor care vin dinspre localităţile Mihăileni şi Nădejdea, unde au fost inundate aproximativ 180 de gospodării.
Noi evacuări de persoane dîn zonele inundabile
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis, după videoconferinţa cu primul-ministru, evacuarea tuturor persoanelor şi animalelor din zonele inundabile, întrucât pe toate cursurile de apă din judeţ se semnalează creşteri de debite ce pot pune în pericol siguranţa celor aflaţi în aceste zone.
Este vorba despre ferme de animale, dar și despre ciobanii de la stâne de oi aflate în zonele inundabile din apropierea Siretului şi Prutului, precum şi persoanele posesoare de case de vacanţă de pe malul Siretului, din cartierul Barboşi.
Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Galaţi, persoanele cu domiciliul în zona de pericol, precum cele 1.400 de persoane din satul gălăţean Cosmeşti Vale, sunt avertizate cu privire la iminenţa producerii inundaţiilor, fiind specificate măsurile urgente necesare a fi luate pentru protecţia persoanelor şi a bunurilor.
Din cauza debitului crescut şi nivelului ridicat la Siretului, un ponton cu o lungime de 50 de metri, amplasat în dreptul localităţii Tudor Vladimirescu, a fost luat de ape, fiind alertate Căpitănia Portului Galaţi şi Administraţia Fluvială a Dunării de Jos, în vederea recuperării acestuia, la vărsarea Siretului în Dunăre.
Căderile masive de precipitaţii au făcut victime
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că, în urma inundaţiilor produse în ultimele zile, o persoană din judeţul Vrancea a decedat şi două persoane din Bacău şi Suceava sunt date dispărute.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Alin Maghiar, recomandă cetăţenilor, din zonele unde sunt prognozate inundaţii şi viituri, să se conformeze hotărârilor luate de autorităţi.
Alin Maghiar spune că o altă recomandare, foarte importantă, este ca persoanele afectate de inundaţii să nu folosească apa din fântânile inundate, până nu se va efectua decolmatarea acestora şi dezinfectarea lor de către direcţiile sanitare.
În cazul în care sunt surprinşi de viitură, Alin Maghiar îndeamnă localnicii să se deplaseze spre zone mai ridicate faţă de locuinţă, până la sosirea autorităţilor.
Familii evacuate şi trenuri anulate în estul ţării
În judeţul Botoşani, autoriăţile au decis evacuarea a 40 de familii din comuna Coşula, după ce râul Miletin a ieşit din matcă şi a inundat gospodăriile.
Mai mulţi bătrâni au refuzat iniţial să îşi părăsească locuinţele, dar în cele din urmă autorităţile i-au convins. Sinistraţii vor fi cazaţi temporar în şcoli.
Primarul localităţii a declarat corespondentului nostru Gina Poenaru că acumulările de apă depăşesc o jumătate de metru. Trei drumuri comunale şi o porţiune de drum judeţean sunt inundate, iar traficul este blocat temporar.
Viiturile au provocat pagube si în judeţul Bacău, unde un număr de 218 case şi peste 800 de hectare de teren agricol au fost inundate în mai multe localităţi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Maior Constantin Ene" din Bacău.
În comuna Agăş, sat Preluci, 80 de gospodării sunt izolate complet, podurile pe care era posibil accesul fiind distruse în urma viiturii de pe râul Trotuş. În aceste condiţii, accesul nu se mai poate face nici pietonal şi nici cu autovehicule.
Circulaţia rutieră a fost redirecţionată şi pe Drumul Judeţean 252, între Buhoci şi Ungureni, ca urmare a producerii unei alunecări de teren.
CFR Călători informează într-un comunicat că mai multe trenuri au fost anulate pe rutele spre Galaţi, Târgu Mureş, Iaşi, Adjud şi Miercurea Ciuc.
Circulaţia feroviară pe tronsonul Ghimeş-Palanca rămâne în continuare închisă.
Un număr de 20 de angajaţi de la Regionala Căi Ferate Galaţi, cu două utilaje, lucrează la decolmatarea unui pod şi înlăturarea aluviunilor de terasament, până la remedierea situaţiei.
Pe sectorul Bacău-Adjud, trenurile circulă cu restricţie de viteză, după ce linia de cale ferată a fost inundată.
Cât priveşte nivelul Dunării, acesta a ajuns în duminică dimineaţă la 639 de cm, cu 39 cm peste Cota de Inundaţie. Maximul istoric la Galaţi a fost atins în aprilie 2006, când Dunărea a ajuns la 657 cm, cu un centimetru peste precedentul maxim istoric înregistrat în 1897, în condiţiile în care cota de inundaţie este 600 cm, iar cota de pericol este de 700 cm.
Premierul Emil Boc a convocat o videoconferinţă cu prefecţii din întreaga ţară pentru a stabili măsurile ce trebuiesc adoptate în vederea minimizării pagubelor produse de inundaţii.
Şapte judeţe se află sub incidenţa codului portocaliu de inundaţii
Şapte judeţe ale ţării se află sub avertizare cod portocaliu de inundaţii, emisă de hidrologi.
În judeţele Bacău, Botoşani, Galaţi, Harghita, Iaşi, Satu Mare şi Vaslui, sunt așteptate depăşiri ale cotelor de atenţie şi inundaţii din cauza torenţilor şi scurgerilor pe versanţi.
Codul portocaliu hidrologic se referă la revărsări şi viituri care pot afecta semnificativ siguranţa oamenilor şi a bunurilor.
Creşteri de debite şi viituri, fără însă a provoca pagube semnificative, sunt prognozate în alte 14 judeţe, avertizate cu cod galben.