Inundaţii în mai multe regiuni din ţară (UPDATE)
Râul Jiu va depăşi cota de pericol la Staţia Hidrometrică Răcari şi Podari cu 115 respectiv 20 de centimetri, transmite administratia bazinală Apa "Jiu”.
04 Aprilie 2013, 11:15
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi Cristina Moise, cei aproape 1500 de oameni izolaţi în cele două sate, Terca şi Ploshtina, nu pot fi reconectaţi cu restul judeţului Buzău prin poduri militare pana la retragerea viiturilor.
Cristi Bîgiu, preşedintele Consiliului Judetean Buzău a lansat de la faţa locului soluţia de redare a traficului pe poduri militare şi a precizat că a cerut ajutorul la Divizia 2 Infanterie Getica.
În exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, generalul de brigadă Nicolae Ciucă, comandant al Diviziei 2, a precizat că a fost o discuţie, însă deocamdată podurile militare nu pot fi amplasate pentru că nu fac faţă viiturilor.
Foto: Valea Zabalei din judeţul Vrancea. Sursa: Cristina Moise.(click pe poze pentru mărire)
Cele două sate sunt izolate complet ca urmare a ruperii podului şi drumului de acces.
Drumul are rang comunal şi este folosit şi pentru transportul de lemn şi material lemnos, zona fiind sută la sută montană.
Jiul va depăşi cota de pericol la Răcari şi Podari
Administratia bazinală Apa "Jiu” anunţă că, potrivit ultimei prognoze, Jiul va depăşi cota de pericol la Staţia Hidrometrică Răcari şi Podari cu 115 respectiv 20 de centimetri, transmite corespondentul RRA, Florin Firu.
Prefecturile şi Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă din Muntenia, Banat şi o parte din Transilvania, unde sunt în vigoare atenţionări meteorologice şi hodrologice, sunt în stare de alertă şi gata să intervină, pentru a preîntâmpina efectele ploii - a anunţat, cu puţin timp în urmă, vicepremierul Liviu Dragnea, la Comandamentul întrunit la sediul guvernului.
Vicepremierul a anunţat că în prezent nu există persoane izolate, însă apa a acoperit o mie opt sute de hectare de teren agricol şi a distrus câteva podeţe, a transmis redactorul RRA, Angela Matei.
Cele mai grave situaţii sunt în judeţele Dolj şi Gorj, unde apele Jiului au crescut cu până la 2,67 metri.
Primarul oraşului Filiaşi, Nicolae Stăncioiu, a declarat pentru RRA că la această oră este blocat drumul către satul Bâlta şi că apele umflate ale Jiului ameninţă câteva gospodării.
"Apele s-au apropiat foarte mult de satul Bâlta. În condiţiile în care mai creşte nivelul apelor, este posibil să avem şi case inundate. Avem în jur de 200, 200 şi ceva de hectare de culturi afectate", a spus primarul oraşului Filiaşi.
Autorităţile locale din zonele riverane Dunării monitorizează atent situaţia, unde au fost depăşite cotele de atenţie ale fluviului.
Nivelurile pe râul Jiu, în creştere
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi din judeţul Dolj, apa a patruns astăzi în trei gospodării şi o locuinţă a fost afectată în localitatea doljeană Cernăteşti în urma revărsării râului Raznic peste depunerea rezultată în urma decolmatarii.
Autorităţile au intervenit prin construcţia unui dig de deviere din saci de nisip de 35 m cu o înălţime de 50 cm pentru a modifica scurgerea apelor către casa afectată.
Administraţia Bazinală "Apa Jiu” informează că, în ultimele 24 de ore, nivelurile pe râul Jiu au fost în creştere cu 155 pâna la 267 cm, iar pe afluenţi şi celelalte râuri interioare nivelurile au fost în creştere cu 2 pâna la 335 cm.
800 de familii din judeţul Vrancea, izolate de inundaţii
Ca urmare a revărsării unor pârâuri sau a viiturilor produse pe diferite ape curgătoare, în judeţul Vrancea sunt izolate aproape 800 de familii din mai multe comune de munte, transmite corespondentul RRA, Cristina Moise.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Vrancea, sunt situaţii grave în mai multe zone.
În Vidra, satul Voloscani 390 de oameni au ramas izolaţi ca urmare a ruperii unui pod.
Apa a inundat şapte curţi şi staţia de epurare a comunei Vidra.
În comuna Paltin apa pârâului Zabala s-a revarsat peste drumul judeţean şi pe cel comunal fapt a dus la izolarea a circa 80 de case.
Cea mai gravă situaţie este în comuna Nereju.
Satul Brãdãceşti este izolat, iar scoala cu 64 de elevi a fost astăzi închisă orelor de curs, spune profesorului Mirelei Măciucă.
Drumul judeţean 205D este aproape în totalitate acoperit de apă.
Mâine, în şcolile din Nereju nu se ţin ore de curs şi nici activităţi în Săptămâna Altfel.
Râul Putna mai are 60 de cm până la atingerea cotei de pericol, anunţă Serviciul de Gospodarire a Apelor Vrancea printr-un comunicat de presă. În toate zonele afectate există comisii de analiză şi intervenţie, mai transmimte corespondentul RRA.
Foto: Pârâul Slănic din jud Buzău. Sursa: Cristina Moise.
Comandamentul pentru situaţii de urgenţă se reuneşte de la ora 14.30, la Palatul Victoria, pentru discuţii pe tema inundaţiilor.
Cod roşu de inundaţii pe râul Jiu
Mai multe judeţe din ţară sunt afectate de inundaţii.
Pe râul Jiu, în zona Răcari este instituit cod roşu de inundaţii.
Atenţionarea este locală şi expiră diseară.
"Codul roşu presupune depăşirea cotelor de pericol, din punct de vedere hidrologic, au crescut debitele, s-a depăşit cota de pericol astăzi dimineaţă, ca urmare a propagării viiturii formate anterior", a spus Adrian Purdel, de la Institutul Naţional de Hidrologie, în dialog cu redactorul Radio România Actualităţi Nicoleta Turcu
--fb1Potrivit acestuia, în zonă sunt inundate câteva case.
Adrian Purdel a adăugat că atenţionarea este valabilă până joi seară la ora 20:00.
"Oamenii de la Apele Române sunt pe teren şi monitorizează permanent şi în funcţie de evoluţie, vom actualiza şi noi avertizarea", a spus Adrian Purdel.
Debitul Dunării este în creştere din cauza ploilor, iar hidrologii spun că ar putea fi depăşite cotele de apărare.
De altfel, pe tot sectorul românesc al fluviului este în vigoare o atenţionare cu cod galben de inundaţii, până pe 10 aprilie.
În vigoare sunt şi alte două atenţionări - una cu cod portocaliu pentru râurile din Satu Mare, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş, Mehedinţi, Vâlcea, Olt şi Dolj şi una cu cod galben pentru mai multe râuri din Transilvania, Banat şi Muntenia.
În Bistriţa-Năsăud, 14 case din satul Parva au fost inundate joi dimineaţa, iar una a fost afectată de o alunecare de teren în urma ploilor abundente, însă nu sunt victime.
Primarul comunei Parva Ioan Strugari a declarat că în zonă au căzut peste 35 de litri pe metru pătrat, motiv pentru care s-a produs o viitură pe Valea Gătejelor din centrul satului.
"S-au format nişte torenţi şi au inundat 14 case din centrul satului de pe Valea Gătejelor cum se spune la noi. Apa a intrat în subsolurile caselor, a inundat mai multe gospodării, dar nimeni nu a păţit nimic. Nu sunt nici victime umane, nici printre animale. Doar sunt subsolurile inundate", a declarat primarul comunei Parva.
El a spus că o altă casă a fost afectată de o alunecare de teren, însă nu se afla nimeni în ea întrucât proprietarii sunt plecaţi în Spania.
"O casă are doi pereţi distruşi. A pornit o bucată de deal la vale exact sub ea. Din fericire, nu era nimeni în această casă, proprietarii fiind plecaţi în Spania", a declarat primarul comunei Parva.
Echipe de pompieri de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Parva, ajutaţi de localnici au început să scoată apa din gospodării.
Totodată, primarul a cerut şi ajutorul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa care a trimis echipaje la faţa locului.
În Bistriţa-Năsăud, în urma ploilor abundente, au fost depăşite joi dimineaţă două cote de atenţie, pe râul Cormaia cu opt centimetri la Sîngeorz-Băi şi pe Someşul Mare cu cinci centimetri la Rebrişoara.
Potrivit dispecerului de serviciu de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, întrucât continuă să plouă este de aşteptat ca Someşul Mare să crească şi în zona oraşului Beclean, transmite corespondentul Radio România, Cristina Sabău.
În Buzău peste o mie de oameni sunt izolaţi
În Buzău, joi dimineaţă au apărut primele efecte grave ale ploilor torenţiale căzute în ultimele 48 de ore pe raza judeţului Buzău.
Localnicii din două sate ale comunei Lopătari au alertat autorităţile, după ce au rămas izolaţi, informează corespondentul Radio România, Cristina Moise.
Apele umflate ale pârâului Slănic, cel mai important afluent al râului Buzău, au rupt peste o sută de metri din drum şi au izolat podul din localitatea Malu Roşu in mijlocul apei, avariindu-i unul dintre piloni.
Peste 1500 de oameni sunt izolaţi total de restul judeţului Buzău şi nu au nici un drum de legatura nici cu Vrancea şi nici cu Covasna, zona fiind montană.
În aceeaşi localitatea, apele Slănicului au rupt gabioane de protecţie şi au destabilizat un alt pod şi o punte pietonală care leagă alte sate de restul comunei.
Potrivit lui Sorin Gheorghe, purtător de cuvant al Prefecturii Buzău, satul Cochirleanca este parţial nealimentat cu energie electrică din cauza galopajului în care au intrat firele de curent electric.
Aproape o mie de hectare de culturi din Dolj au fost inundate
În Dolj, aproape 1000 de hectare de culturi de grâu si orz, teren arabil şi pasuni au fost inundate în mai multe localităţi doljene ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultimile 24 de ore.
Prefectura Dolj mai informează că, la ora 08.00, în localitatea Farcaş, puntea de acces către satul Golumbelu a fost acoperită de apă, fiind izolate satele Golumbelu şi Plopu-Amărăşti.
De asemenea, Pârâul Teslui a inundat în această dimineaţă DJ 641 km, pe raza localităţii Pielesti, pe o lungime de cira 60 m ca urmare a blocării secţiunii de scurgere a podului de la acest amplasament.
Temporar drumul este închis.
În localitatea Şopot, au fost inundate căile de acces către satele aparţinătoare: Pereni, Cernat şi Bascov iar pe pârâul Rasnic au crescut debitele şi cotele punând în pericol, în aval, gospodariile localităţii Breasta.
În municipiul Craiova, 12 gospodarii sunt inundate, transmite corespondentul Radio România, Florin Firu..
În zona Narciselor din Târgu Jiu subsolurile mai multor blocuri ANL au fost inundate în urma ploilor abundente din ultimele zile. Echipajele ISU lucrează la evacuarea apei, scrie corespondentul Radio România, Titus Stoichiţoiu.
În Vâlcea, ploile abundente din ultimele ore au afectat şi judeţul Valcea, mai precis peste 40 de gospodarii din zona Pădureţu-localitatea Băbeni şi alte două din zona Valea Mare.
Până acum, autorităţile nu au dat estimari privind pagubele produse de apă acolo unde aceasta depăşeşte chiar şi 30 de cm, scrie corespondentul Radio România, Ana-Maria Cârstea.