Intruziunea politicului în presă "a atins cele mai înalte cote"
Potrivit unui studiu, în 2012, autorităţile şi politicienii au încercat să controleze libertatea de exprimare şi accesul la informaţii de interes public prin legi nedemocratice.
08 Mai 2013, 15:02
Intervenţia politicului în presă a atins cotele cele mai înalte de până acum - arată un raport privind libertatea presei, realizat de agenţia de specialitate ActiveWatch şi publicat astăzi.
Din studiu mai reiese că, anul trecut, autorităţile şi politicienii au încercat să limiteze şi să controleze libertatea de exprimare şi accesul la informaţii de interes public prin legi nedemocratice.
"Mass-media, mai politizate ca oricând" - este principala concluzie a raportului privind libertatea presei în România pe anul 2012, realizat de Agenţia de Monitorizare a Presei ActiveWatch.
Ziaristul, ţinta intervenţiilor statului
Din raport reiese şi faptul că ziaristul este ţinta intervenţiilor statului.
Studiul arată că autorităţile şi politicienii anul trecut au încercat să limiteze şi să controleze libertatea de exprimare şi accesul la informaţiile de interes public prin legi nedemocratice.
Infiltrarea serviciilor secrete în presă este o altă problemă semnalată de Mircea Toma, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei ActiveWatch.
"Am redactat un amendament la o iniţiativă legislativă a europarlamentarei Renate Weber, care a avut o iniţiativă legislativă privind libertatea mass-media în UE. La această iniţiativă noi am venit cu un amendament prin care cerem să se formuleze cadrul legal pentru a se interzice serviciilor să mai contamineze viaţa mass-media", a spus Mircea Toma.
Ziarişti agresaţi de reprezentanţi ai autorităţilor
Din raport reiese şi faptul că, anul trecut, mai mulţi ziarişti au fost agresaţi de reprezentanţi ai autorităţilor locale sau ai instituţiilor statului.
Jurnalistul Mihail Bumbeş a fost unul dintre ei.
"5 martie anul trecut, mai mulţi poliţişti din cadrul IJP Argeş au mers la familia mea acasă şi au intimidat-o pe maică-mea, spunând că trebuie să meargă la Piteşti să dea declaraţii despre mine, că dacă nu merge eu o să am de suferit şi chestii de genul acesta.
În urma acestor presiuni, eu am făcut plângere penală, iar la sfârşitul anului trecut am primit acea rezoluţie în care procurorul spunea că poliţişti ai IJ Argeş au mers la părinţii mei acasă în urma unei sesizări făcute de către SPP", a povestit Mihail Bumbeş.
Reprezentanţii Agenţiei de Monitorizare a Presei le recomandă autorităţilor şi politicienilor să respecte misiunea de a colecta şi de a difuza informaţii şi să respecte dreptul jurnaliştilor la libera exprimare.