Interviu cu preşedintele CNCAN, Cantemir Ciurea-Ercău
Serviciile de urgenţă din Ucraina au anunţat că nu există victime după incendiul de la Centrala Nucleară Zaporojjie, pe care pompierii au reuşit să-l stingă.
Articol de Radiojurnal, 04 Martie 2022, 11:44
Serviciile de urgenţă din Ucraina au anunţat că nu există victime după incendiul de la Centrala Nucleară Zaporojjie, pe care pompierii au reuşit să-l stingă.
Potrivit autorităţilor ucrainene, focul a izbucnit într-o clădire a centralei în urma bombardamentelor ruseşti, iar instalaţiile nucleare n-au fost afectate.
A existat însă temerea că, fără o intervenţie rapidă, incendiul ar fi putut ajunge la uzina propriu-zisă, iar accesul pompierilor a fost blocat iniţial de luptele din zonă.
Agenţia ONU pentru Energie Atomică a condamnat invazia rusească şi a cerut Moscovei să lase Ucraina să-şi controleze toate instalaţiile nucleare. Agenţia atrage atenţia că este primul război purtat într-o ţară cu un program nuclear atât de vast.
Ucraina mai are nouă reactoare, pe lângă cele şase de la Zaporojje.
Este acum în direct președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, Cantemir Ciurea-Ercău. Bună dimineața!
Cantemir Ciurea-Ercău: Bună dimineața!
Realizator: Care ar fi putut fi impactul dacă instalațiile nucleare ar fi fost afectate?
Cantemir Ciurea-Ercău: În mod normal, aceste instalații nu pot fi afectate major, întrucât ele au fost proiectate să reziste la evenimente care pot fi echivalente cu amploarea evenimentelor de la Fukushima sau Cernobîl. Prin urmare, după cum ați observat, nici evenimentele de aseară nu au niciun fel de impact asupra siguranței reactoarelor nucleare de pe amplasament. Nivelul de radiații de pe amplasament și din teritoriul Ucrainei s-a menținut în limite normale și același lucru îl putem spune și despre nivelul de radiații de pe teritoriul României.
Realizator: Dar dacă totuși s-ar fi întâmplat ceva mai rău, ce ar fi putut fi un prim pas, o prima etapă să fie mai rău decât s-a întâmplat? Totuși, a fost un incendiu până la urmă.
Cantemir Ciurea-Ercău: A fost un incendiu, într-adevăr, dar incendiul respectiv a fost la clădiri auxiliare. În zona reactorului, acesta fiind protejat de o anvelopă, un asemenea incendiu nu se poate extinde.
Realizator: România ar putea fi afectată, într-o situație asemănătoare, într-o criză de genul acesta cu impact mai mare?
Cantemir Ciurea-Ercău: Având în vedere distanța, impactul asupra teritoriului României este unul limitat. Bineînțeles, nu putem acum specula; fiecare situație trebuie analizată de la caz la caz. Ceea ce doresc să vă informez este că noi suntem în permanență în legătură cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică și cu autoritatea de reglementare din Ucraina, evaluăm situația, astfel încât să putem răspunde oricăror solicitări, în caz de evenimente. Dar ceea ce vreau să precizez este că evenimentele care au avut loc în cursul acestei nopți nu au afectat siguranța reactoarelor de pe amplasamentul Zaporojjie, nu au modificat nivelul de radioactivitate nici pe teritoriul Ucrainei, nici pe teritoriul României, și nu există motive de îngrijorare pentru populația din România.