Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Interviu acordat de secretarul de stat în MApN Mihai Dan Chirică

29 Iulie 2019, 18:23

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (29 iulie, ora 17:09) - "Obiectiv România" - Realizator: Iohann Pohrib - Reporter: Ruxandra Săraru

Realizator: Cu veşti bune începem această oră: Institutul Naţional Cantacuzino, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, a demarat procesul de pregătire profesională a personalului de specialitate în perspectiva producerii vaccinului gripal. Echipa va fi coordonată de specialiștii institutului. O sută de posturi, de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmaciști, ingineri și personal administrativ au fost scoase la concurs de institut de la începutul anului, un pas extrem de important. În ultimii nouă ani, instituția a trecut printr-o perioadă dificilă, pierderea resurselor umane specializate și degradarea celor materiale. Perioada a culminat în 2015 cu pierderea autorizațiilor de vaccinuri și a unor drepturi de proprietate intelectuală pentru diverse alte produse. Măsurile luate în ultima perioadă au fost comunicate de către secretarul de stat pentru relația cu parlamentul și calitatea vieții personalului, Mihai Dan Chirică, colegei noastre Ruxandra Săraru într-un interviu acordat în această după amiază.

*

Reporter: /.../ dle secretar de stat, bine aţi venit la ROMÂNIA ACTUALITĂŢI!

Mihai Dan Chirică: Vă mulţumesc, doamnă Săraru.

Reporter: Dle secretar de stat, de ce a trecut Institutul Cantacuzino la Ministerul Apărării Naţionale? Să rememorăm.

Mihai Dan Chirică: Institutul Cantacuzino face parte din patrimoniul ştiinţific şi medical al României, de fapt, face parte din patrimoniul naţional. Vorbind despre o instituție de interes strategic, aceasta a fost și menirea sa când s-a înființat, în anul 1921 și așa și trebuie să rămână, în ciuda tuturor dificultăților pe care le-a traversat. Aici aș dori să precizez faptul că începând cu anul 2010, Institutul a trecut printr-o perioadă dificilă: pierderea resurselor umane specializate și degradarea capabilităților materiale. Acestea au culminat în anul 2015 cu pierderea autorizațiilor pentru producerea de vaccin, precum și a unor drepturi de proprietate intelectuală pentru diverse alte produse. Evaluarea la nivel guvernamental a arătat că este necesar un complex de măsuri riguroase pentru reluarea activității Institutului Cantacuzino, de asemenea, un control managerial cât mai strict, dublat de o finanțare adecvată. Aceasta a fost motivația esențială pentru care revitalizarea activităților de producție este o măsură cuprinsă chiar în programul de guvernare și Institutul reprezintă o prioritate pentru Ministerul Apărării Naționale, iar departamentul pe care îl conduc are datoria de a face toate demersurile necesare pentru revitalizarea acestei resurse naționale. Vorbim despre o misiune delicată și complicată, în același timp. Importanța institutului este strategică, deoarece în cazul unor epidemii, Institutul Cantacuzino trebuie să aibă infrastructura, dar și forța necesară pentru apărarea stării de sănătate a românilor. Imaginați-vă, vă rog, cum ar fi ca România să se așeze la coadă alături de alte țări care nu au capacitatea de a produce singure vaccinurile în cazul unei situații de catastrofă epidemiologică. De aceea, procesul revitalizării Institutului Cantacuzino trebuie să fie ireversibil, oricât de complicat ar fi drumul și oricâte piedici ar apărea. Românii trebuie să beneficieze de produsele savanților și cercetătorilor români. Pentru Ministerul Apărării, dar și pentru mine personal, este o uriașă responsabilitate, dar și o misiune de credință care mă onorează.

Reporter: Domnule secretar de stat, ce s-a făcut concret de la preluarea institutului de către Ministerul Apărării Naționale? Că vă ştiu un om corect şi concret.

Mihai Dan Chirică: Ministerul Apărării Naționale a preluat Institutul în luna decembrie 2017. Totodată, a fost făcut un audit public intern la nivelul acestuia, iar principalele probleme identificate au fost deficitul de personal, lipsa de investiții în infrastructura de producție și echipamente medicale și plecarea masivă a angajaților. În aceste condiții, pot să vă spun că Institutul Cantacuzino nu mai putea să funcționeze. Am identificat patru direcții strategice de acțiune, care au fost introduse în documente programatice, aprobate de ministrul Leş. Aş dori să vi le precizez, pentru că sunt foarte importante, în viziunea noastră, respectiv operaționalizarea infrastructurii de producție, demararea procesului pentru achiziția de echipamente medicale moderne, care să corespundă noilor cerinţe în producţia de medicamente, precum și identificarea oportunităților de cercetare internă care să conducă la reluarea activității de producție. Important de menționat este faptul că am instituit și aplicat întregul cadru legal necesar conducerii administrative și științifice a institutului, implicit, și regulamentele de organizare și funcționare aferente. Astfel, a fost completat și numit noul Consiliu de administrație, care poate să ia decizii adecvate pentru Cantacuzino, dar și Consiliul științific al acestuia. Totodată, au fost demarate proceduri de achiziție pe toate zonele de dezvoltare, pe care le-am precizat anterior. O parte importantă a acestora sunt deja contractate și sunt în implementare. De menționat că MApN a alocat peste 40 de milioane de lei doar în anul 2019.

Reporter: Iată, o sumă importantă. Ce v-aţi propus să faceţi în acest an? Obiectivele pe care vi le-aţi propus, perspectivele pe care vreţi să le deschideți pentru acest institut și pentru sănătatea populației, pentru că acesta este scopul institutului şi al dumneavoastră personal și al Ministerului Apărări Naționale, să ne apărați și de molime, epidemii - de asta l-aţi preluat.

Mihai Dan Chirică: Aşa este. De când am preluat funcţia de secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului, consider că s-au făcut paşi importanţi. În primul rând, am demarat procedurile de ocupare prin concurs a peste 100 de posturi de cercetători, medici, biologi, biochimiști, farmacişti și ingineri în cadrul Institutului Cantacuzino. Măsurile concrete, adoptate până în prezent de conducerea instituției, s-au materializat, în primul rând, printr-o creştere semnificativă a producţiei de sod natural, cel mai cunoscut antioxidant și imunostimulator românesc, realizat în exclusivitate de specialiști din cadrul Institutului Cantacuzino. Pot să vă spun că numai în primele cinci luni ale acestui an, vânzările de sod natural au depășit totalul vânzărilor din anul 2018. Pot să vă spun că am vândut peste 13.500 de cutii, adică 135.000 de fiole.

Reporter: Mai avem?

Mihai Dan Chirică: Avem. Şi aici vă dau o informaţie în premieră: avem un stoc de 14 tone de orz, care va fi prelucrat, iar începând cu luna septembrie vom putea să reluăm producția.

Reporter: Deci să îl distribuim apoi către populaţie.

Mihai Dan Chirică: Către populaţie. Exact.

Reporter: Deci sodul natural există şi va fi distribuit după septembrie, mai târziu, către populaţie.

Mihai Dan Chirică: Vă promit acest lucru.

Reporter: Vă mulţumesc.

Mihai Dan Chirică: Totodată, am iniţiat discuții cu Agenția Națională a Medicamentului în vederea stabilirii condițiilor de /.../ pentru perspectiva reautorizării unei viitoare producții de vaccinuri. Nu ştiu dacă aţi văzut comunicatul ministerului.

Reporter: De aceea am şi venit la dumneavoastră.

Mihai Dan Chirică: Am ţinut să comunicăm românilor că am început pregătirea personalului pentru producția de vaccin gripal, iar procesul de instruire continuă până la atingerea nivelului de performanță. Avem nevoie de operatori perfecționaţi la standardele europene în domeniu, dar nu putem să omitem și respectarea normelor de siguranță și calitate, care sunt vitale în realizarea acestui produs biologic de mare importanță pentru sănătatea publică. La finalul acestui proces de instruire, operatorii institutului vor putea trece la realizarea primelor loturi experimentale, necomerciale, de vaccin gripal.

Reporter: Aş vrea să vă mai întreb un singur lucru: autovaccinul se mai produce?

Mihai Dan Chirică: Autovaccinul se produce. Pot să vă spun că secţia de autovaccin este în renovare. Se investeşte în ea.

Reporter: Deci încă o veste foarte bună. În finalul acestui interviu, haideţi să reiterăm populaţiei de ce e considerat Institutul strategic şi de ce trebuie să ţinem, cum spun eu, olteneşte, cu dinţii să îl avem aici, în ţară, în funcţionare perfectă?

Mihai Dan Chirică: Dnă Săraru, toate demersurile despre care v-am vorbit au un scop de importanţă strategică. Asigurarea independenţei României în situaţie de risc epidemiologic. Rolul institutului este fundamental în ceea ce privește eliminarea vulnerabilităților în materie de sănătate publică. Vorbim despre siguranța medicală a României, nu despre alt domeniu și utilizarea în domeniul de cercetare și inovație a uneia dintre cele mai importante resurse ale țării noastre. O să vă spun că acest Institut Cantacuzino a devenit chiar un obiectiv personal, nu vă ascund acest lucru.

Reporter: Eu vă mulțumesc pentru participarea la acest interviu și în final, dacă aveți de făcut un apel către alte autorități, sau nu?

Mihai Dan Chirică: Tot ceea ce pot să vă spun e faptul că dna prim ministru Dăncilă știe și urmărește pas cu pas ceea ce se întâmplă la Cantacuzino și doresc să anunţ pe această cale că nu ne vom lăsa. Nu ne vom lăsa. Vom face tot ceea ce este necesar ca acest institut să devină ceea ce a fost: unul de renume. Vă promit.

Reporter: Vă mulțumesc, vă urez succes şi, iată, un om care se încăpăţânează să creadă că România trebuie și poate să meargă mai departe.

Mihai Dan Chirică: Vă mulțumesc!

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor
România 23 Noiembrie 2024, 19:36

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor

Ministerul de Interne derulează la nivel național campania de informare România votează.

Reguli care trebuie respectate în perioada alegerilor
Risc de avalanșe
România 23 Noiembrie 2024, 17:07

Risc de avalanșe

Traseele turistice montane omologate care ajung la altitudini mari sunt declarate închise în sezonul de iarnă

Risc de avalanșe
A doua zi de vot în diaspora
România 23 Noiembrie 2024, 16:51

A doua zi de vot în diaspora

În Germania, românii votează în cele 86 de secții de votare organizate de MAE.

A doua zi de vot în diaspora
A murit Gabriel Cotabiță
România 23 Noiembrie 2024, 13:58

A murit Gabriel Cotabiță

Anunțul a fost făcut de cunoscutul dirijor Ionel Tudor.

A murit Gabriel Cotabiță
Stațiunea Parâng, fără energie electrică
România 23 Noiembrie 2024, 13:16

Stațiunea Parâng, fără energie electrică

În stațiune sunt cazați și turiști, care veniseră după ce pe pârtii s-a depus un strat consistent de zăpadă.

Stațiunea Parâng, fără energie electrică
Trei trenuri au fost repuse în circulaţie
România 23 Noiembrie 2024, 13:16

Trei trenuri au fost repuse în circulaţie

Traficul feroviar se desfăşoară în condiţii de iarnă, în special pe raza sucursalelor regionale Iaşi şi Braşov.

Trei trenuri au fost repuse în circulaţie
35.000 de angajaţi ai MAI asigură transportul în siguranţă a buletinelor de vot
România 23 Noiembrie 2024, 13:16

35.000 de angajaţi ai MAI asigură transportul în siguranţă a buletinelor de vot

Pe parcursul nopţii ei vor asigura măsurile de protecţie pentru secţiile de votare constituite la nivel naţional.

35.000 de angajaţi ai MAI asigură transportul în siguranţă a buletinelor de vot
Peste 60.000 de români au votat la secțiile deschise în străinătate
România 23 Noiembrie 2024, 12:14

Peste 60.000 de români au votat la secțiile deschise în străinătate

Alegătorii de peste hotare pot vota la orice secţie cu un document de identitate valabil.

Peste 60.000 de români au votat la secțiile deschise în străinătate