Interesul pentru vaccinarea anti-COVID-19 se menține la un nivel scăzut
Interesul pentru vaccinarea anti-COVID-19 se menține la un nivel scăzut.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Noiembrie 2021, 09:42
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Interesul pentru vaccinarea anti-COVID se menține la un nivel scăzut.
Aproximativ 14.500 de persoane au făcut prima doză sau serul de la Johnson&Johnson în 24 de ore, cel mai mic număr de la începutul lunii octombrie.
Specialiștii subliniază importanța serului, iar vicepreședintele Societății de Epidemiologie, Emilian Popovici, dă asigurări că vaccinurile grăbesc timpul de reacție naturală a organismului de a produce anticorpi fără a afecta sistemul imunitar.
Emilian Popovici: ”În momentul în care virusul agresează organismul, el începe să se multiplice și devine așa, ca la un război, o competiție între viteze de multiplicare a virusului şi viteza cu care organismul reușește să producă anticorpii respectivi. Dacă virusul e cel care se multiplică mai rapid, reușește să infecteze organismul să producă boala, dacă imunitatea celulară dă ordinul şi se produc anticorpii mai repede, atunci organismul reuşeşte să se debaraseze de virus. În niciun caz nu poate diminua vaccinul reacţia imună a organismului, ci din potrivă, întărește organismul în apărarea împotriva virusului, pentru o perioadă de timp, cum s-a văzut, din păcate limitată, pentru că după șase luni începe să scadă /.../ de anticorpi după prima vaccinare completă şi este necesar rapelul.”
Răspunsul imun al organismului este influențat și de starea generală de sănătate, dar poate fi diminuat de gradul de stresul sau de bolile cronice avute la momentul infectării cu SARS-CoV-2, transmit colegii de la Radio România Timișoara.