Interesul pentru medicina de familie „a scăzut simţitor în România”
Şapte comune din judeţul Vaslui, care au în total în jur de 10.000 de locuitori, nu au asigurată la nivel local niciun fel de asistenţă medicală.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 27 Iulie 2024, 15:37
În România, în ultimul deceniu, interesul pentru medicina de familie a scăzut simţitor, în prezent fiind cu peste 1.300 de medici mai puţini faţă de anul 2012. Multe din localităţile de la sate nu au cabinete de familie, iar mulţi medici sunt la vârsta pensionării sau continuă să lucreze chiar şi după această vârstă.
În judeţul Vaslui şapte comune nu au nici medici de familie şi nici puncte de lucru ale cabinetelor medicilor de familie din alte localităţi. Oamenii sunt nevoiţi să meargă zeci de kilometri pentru a primi o reţetă sau a lua o trimitere la medicul specialist. Situaţia este gravă în toată ţara, nu doar în judeţul Vaslui, după cum spune preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, doctorul Valeria Herdea. Primarii din judeţul Vaslui spun că fac eforturi pentru a oferi condiţii bune medicilor, însă specialiştii nu sunt dispuşi să lucreze în mediul rural.
Şapte comune din judeţul Vaslui, care au în total în jur de 10.000 de locuitori, nu au asigurată la nivel local niciun fel de asistenţă medicală. Lipsa medicilor de familie, mai ales în mediul rural, este o problemă acutizată pe fondul unei populaţii cu tot mai multe afecţiuni cronice. Tinerii specialişti însă refuză să lucreze în satele din Vaslui.
Soluţia ca medicii din proximitatea comunităţilor fără medic de familie să-şi înfiinţeze câte un punct de lucru în satele private de asistenţă medicală nu şi-a dovedit eficienţa, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.
La nivelul judeţului Vaslui ar mai fi nevoie de câteva zeci de medici de familie, întrucât în prezent sunt specialişti care au pe listele lor şi peste 2.000 de pacienţi, ceea ce arată nu doar un volum de muncă mult prea mare, dar şi dificultatea ca un medic de familie să poată fi atent aşa cum ar trebui la sănătatea fiecărui pacient pe care îl are în responsabilitate.