Interesele României, "insuficient reprezentate la Bruxelles"
Interesele româneşti nu sunt suficient reprezentate la Bruxelles, este una din concluziile unui raport prezentat astăzi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene de la Bucureşti.
Articol de Carmen Gavrilă, 24 Octombrie 2014, 17:17
Interesele româneşti nu sunt suficient reprezentate la Bruxelles.
De asemenea, nu există dezbateri care să determine mandatul naţional în relaţia cu Uniunea Europeană.
Acestea sunt câteva dintre concluziile unui raport prezentat astăzi la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene de la Bucureşti.
Documentul, realizat de organizaţia Europuls, vorbeşte de o serie de şabloane după care este reprezentată România în Uniunea Europeană, dar are şi recomandări.
Raportul arată că există o serie de clişee legate de reprezentarea românească la Bruxelles, iar acestea nu sunt întotdeauna probate de realitate, iar astea se întâmplă şi pentru că în România nu sunt comunicate suficient rezultatele, să spunem, lobby-ului românesc de orice fel, nu doar politic, pe lângă sau în interiorul instituţiilor europene.
Raportul Europuls scoate la iveală că nu prea ne cunoaştem interesele, ne lipseşte viziunea şi nu avem strategii pe termen lung.
Mandatele României la UE "trebuie negociate în ţară"
Alexandra Tămăşan, de la Europuls, a explicat că nu există consultări pe teme europene, nici studii de impact, iar parlamentul nu are un rol decisiv în procesul legislativ legat de afacerile europene.
"Sunt multe voci la Bruxelles care văd Parlamentul României ca o anexă a guvernului, tocmai de aceea este important ca poziţia de negociere a României în Consiliu să facă obiectul unei largi consultări, să fie cât mai bine comunicată europarlamentarilor şi publicului", a spus Alexandra Tămăşan.
Raportul Europuls recomandă, între altele, ca mandatele României pe diverse teme la Bruxelles să fie negociate în ţară, între mai mulţi actori, iar miniştrii să îşi asume discutarea subiectelor europene şi altele decât fondurile comunitare.
În plus, este clar nevoie ca regiunile, asociaţiile, firmele, autorităţile locale să îşi reprezinte interesele la Bruxelles.