Intemperiile au provocat probleme în 35 de judeţe şi în Bucureşti
Traficul rutier este afectat pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene din cauza precipitaţiilor abundente din ultimele zile.
Articol de Radiojurnal, 02 Iulie 2018, 08:07
Traficul rutier este afectat pe mai multe drumuri naţionale şi judeţene din cauza precipitaţiilor abundente din ultimele zile.
Patru decese, sute de persoane evacuate şi case avariate - este bilanţul inundaţiilor, pagubele urmând să fie evaluate în următoarea perioadă.
Intemperiile au provocat probleme în 35 de judeţe şi în Bucureşti, după cum a precizat aseară, pentru Antena 3, ministrul de interne, Carmen Dan.
Carmen Dan: Situația s-a stabilizat, am depășit etapa de intervenție pentru salvarea de vieți omenești. Acum suntem într-o etapă de înlăturare a efectelor acestor fenomene și, în paralel, a început activitatea de evaluare a pagubelor. Ca principală concluzie, vârful de intensitate a fost sâmbătă, 30 iunie, când au fost și cele trei coduri roșii de inundații. Din păcate, au fost înregistrate efecte simțite în 35 de județe și în municipiul Bucureşti, la nivelul a 285 de localități.
Ministrul de interne, Carmen Dan, a adăugat că, astăzi, îi va prezenta premierului Viorica Dăncilă o primă informare a bilanţului pagubelor.
La rândul său, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, şi-a exprimat întreaga compasiune pentru familiile afectate de inundaţiile din ţară şi a menţionat, într-o postare pe o reţea de socializare că, atât ea, cât şi serviciile Comisiei Europene sunt la dispoziţia autorităţilor române pentru ajutor.
Zeci de localităţi din Botoşani au fost afectate de innundaţii, iar autorităţile evaluează pagubele produse, transmite corespondenta noastră Gina Poenaru.
Codul portocaliu de inundaţii valabil şi astăzi pentru râurile Jijia şi Prut menţin autorităţile judeţului Botoşani în stare de alertă. Pe fondul precipitaţiilor abundente înregistrate în ţara noastră, dar şi în Ucraina hidrologii prognozează creşteri de debite şi niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate în amonte, cu depăşirea cotelor de apărare pe râurile din bazinele hidrografice Prut, sectorul amonte de acumulare Stânca - Costeşti. Toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din localităţile aflate în apropierea Prutului au fost atenţionate. Singurele probleme ar putea să apară la stâni şi balastiere, pentru că în lunca Prutului nu există locuinţe.
Ploile abundente căzute în ultimele zile au afectat zeci de localităţi din 32 de unităţi administrativ-teritoriale din cele 78 existente în judeţul Botoşani. În majoritatea zonelor apele s-au retras, iar comisiile mixte constituite din ordinul prefectului Dan Şincu au început încă de ieri evaluarea pagubelor pentru solicitarea de sume din fondul de solidaritate al guvernului.
Probleme au fost şi în judeţul Vrancea, unde ploile s-au oprit iar apele încep să se retragă. Comitetul judeţean pentru situaţii de urgenţă urmează să centralizeze situaţia pagubelor produse de precipitaţii. Vestea bună este că nu au existat persoane dispărute, decedate sau evacuate, după cum transmite corespondentul nostru Gabriel Sava.
Autorităţile au decis să ridice restricţia impusă pe sectorul din DN 2 E 85, între Tişla şi Adjud pentru circulaţia vehiculelor de peste 7,5 tone. Şi pe DN2 D, în dreptul localităţii Lepşa circulaţia se desfăşoară fără restricţii după ce stâncile căzute pe carosabil au fost înlăturate. Conform ISU Vrancea, DJ 204 E, între Ciuşlea şi Mirceşti rămâne închis.
În mai multe localităţi din judeţ pompierii, jandarmii şi lucrători ai serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru evacuarea apei din case, curţi şi gospodării. Conform ISU Vrancea, au fost 31 de astfel de solicitări, iar alte opt intervenţii au fost în scopul recunoaşterii, monitorizării şi supravegherii în special la Domneşti, Pădureni, Călimăneşti şi Adjud.