Integrarea romilor "trebuie tratată la nivel european"
Premierul Emil Boc spune că este necesară identificarea unei soluţii la nivel european cu privire la integrarea romilor, inclusiv a celor originari din România, dar cu respectarea deplină a drepturilor acestora.
Articol de Oana Bâlă, 01 Septembrie 2010, 15:26
Problema imigranţilor romi a ajuns una din priorităţile diplomaţiei româneşti la reuniunea anuală a ambasadorilor care se desfăşoară la Palatul Parlamentului.
Şeful executivului a arătat că România se pronunţă pentru identificarea unei soluţii la nivel european pentru integrarea romilor, cu respectarea deplină a drepturilor acestora.
Declaraţiile vin în contextul acuzaţiilor formulate de autorităţile franceze, care reproşează Bucureştiului că nu face suficient pentru rezolvarea problemei romilor.
Parisul repatriază în această perioadă sute de cetăţeni români de etnie romă, care trăiau în tabere ilegale în Franţa, şi a exprimat îndoieli cu privire la oportunitatea aderării României la Spaţiul Schengen .
Premierul Emil Boc a afirmat că executivul acordă o importanţă deosebită aderării României la Spaţiul Schengen, care va asigura libera circulaţie a lucrătorilor români în toate statele Uniunii Europene.
Primul-ministru a precizat că este necesară identificarea unei soluţii la nivel european cu privire la integrarea romilor, inclusiv a celor originari din România, dar cu respectarea deplină a drepturilor acestora.
"Pe plan intern, am decis de curând ca un secretar de stat să se ocupe de gestionarea problematicii rome în relaţia cu Franţa, iar acesta coordonează în prezent elaborarea unei strategii de integrare a romilor, pe care o vedem ca parte a soluţiei europene evocate anterior", a declarat premierul Emil Boc.
Problema romilor "inflamează relaţiile româno-franceze"
La rândul său, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi a subliniat că relaţia română-franceză nu trebuie privită doar prin prisma problematicii romilor.
"Am avut aseară o convorbire cu omologul meu francez, domnul Bernard Kouchner şi am convenit că este cazul să nu reducem relaţia româno-franceză la acest unic subiect, să revenim la un ton raţional şi să căutăm soluţii", a precizat Teodor Baconschi.
Ministrul român de externe a mai afirmat că a convenit cu Bernard Kouchner să publice în curând un editorial care să fie semnat de amândoi şi să apară într-un mare cotidian francez şi într-un cotidian de la Bucureşti.
"Prin acest gest dorim să dăm semnalul voinţei politice comune de a aborda pe un ton ceva mai pozitiv această chestiune, pe care din păcate, aşa cum aţi văzut, a inflamat relaţia bilaterală de-a lungul acestei stări", a adăugat Teodor Baconschi.
El a adăugat că în discuţiile de la Bruxelles cu vice-preşedintele Comisiei Europene, comisar european pentru justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding, la Bruxelles a fost reiterată ideea că România nu acceptă niciun fel de discriminare în privinţa tratamentului de care se bucură cetăţenii săi în oricare dintre statele membre şi nici principiul libertăţii de circulaţie.
"Credem că este cazul ca toate statele europene să îşi reafirme ataşamentul faţă de principiile fundamentale,care se află la baza procesului de construcţie europeană", a mai spus ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi.