Întârzieri semnificative în efectuarea urmăririi penale
Procurorul general, Gabriela Scutea, susține că există întârzieri semnificative în efectuarea urmăririi penale.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Septembrie 2022, 19:05
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Procurorul general, Gabriela Scutea, susține că există întârzieri semnificative în efectuarea urmăririi penale şi le-a reproşat şefilor de Parchete că nu verifică cu atenţie rechizitoriile înainte de a fi trimise în instanţe.
Declaraţiile au fost făcute, astăzi, la şedinţa de bilanţ a Ministerului Public, unde a participat şi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu.
Reporter: Diana Surdu - ”Ministrul justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat astăzi, la bilanțul Ministerului Public, că cetățenii așteaptă de la procurori, ca și de la politicieni, profesionalism, seriozitate, integritate și decență publică. În legătură cu proiectele de modificare a legilor justiției, el a precizat că ministerul nu a sesizat executivul până când soluțiile din proiect nu au fost îmbrățișate și de Ministerul Public, la modul general, prin reprezentanții săi.
Cătălin Predoiu, ministrul justiției: ”Cetățenii așteaptă de la dumneavoastră, de la fiecare procuror, ceea ce, în fond, așteaptă și de la fiecare om politic, adică profesionalism, seriozitate, integritate, decență publică, asumarea și a celor bune, și a celor rele, onestitate - nu?, și, până la urmă, eficiență. Cred că asta așteaptă toată lumea de la noi. ”
Și procurorul general le-a adresat un îndemn anchetatorilor și polițiștilor de a munci mai mult pentru soluționarea dosarelor mai vechi de un an rămase nesoluționate, dar și să se pregătească profesional continuu.
Gabriela Scutea, șeful Ministerului Public: ”Din memoriile și plângerile pe care cetățenii le adresează procurorului general se desprinde faptul că există întârzieri semnificative în efectuarea urmăririi penale. Și aici nu mă voi referi doar la multe și semnificative cauze cu o anumite complexitate; mă voi referi la acele cauze simple care, cu toate acestea, stau pe loc. ”
Potrivit datelor statistice publicate de Ministerul Public, cauzele rămase nesoluționate au crescut în anul 2021 față de anul anterior cu 3,6%. Din totalul cauzelor rămase nesoluționate, fără cele cu autori necunoscuți, peste 50%, respectiv 326.000 de dosare, au peste un an de la sesizare.”