Întărirea frontierei UE, "contribuţia României la Schengen"
Ministrul de externe, Cristian Diaconescu, declară că aderarea României la Schengen ar fi şi o recunoaştere a faptului că ţara noastră a întărit în mod corespunzător frontiera de Est a UE.
Articol de Paul Poteraşi, 22 Februarie 2012, 20:10
Ministrul de externe al României, Cristian Diaconescu, a declarat într-un interviu la Radio România Actualităţi că aderarea României la Schengen este necesară şi datorită faptului că ţara noastră a întărit în mod corespunzător frontiera de Est a Uniunii Europene.
"Faptul că noi dorim confirmarea prezenţei în Schengen, după ce am întărit în mod corespunzător, aş putea spune, frontiera de Est a Uniunii Europene, reprezintă o contribuţie a României la Acordul Schengen şi nu o favoare care ni se face.
"Nu ni se comunică o decizie, pentru că la un moment dat am putea deveni simpatici unui stat sau altul, ci este vorba de recunoaşterea unei contribuţii evidente, efective, care scuteşte de cheltuieli sau alte eforturi state din centrul Europei care, la rândul lor, ar putea fi confruntate cu riscuri simetrice sau asimetrice, aşa cum se discută", a precizat Cristian Diaconescu.
Ministrul de externe a adăugat că o decizie clară în privinţa aderării României la Schengen trebuie luată cât se poate de repede.
Cristian Diaconescu a adăugat că România are susţinerea tuturor statelor membre Schengen, exceptând Olanda, în legătură cu primirea în spaţiul Schengen, iar rapoartele de ţară confirmă progresele obţinute în ce priveşte sistemul judiciar, statul de drept şi ireversibilitatea măsurilor luate în România.
Audio: Varianta integrală a interviului realizat de Claudia Zidaru cu ministrul de externe.
În aceste condiţii, ministrul de externe susţine că o decizie privind aderarea la Spaţiul Schengen trebuie să se ia cât se poate de repede, deoarece amânarea acesteia nu a fost hotărâtă într-o formulă politică agreată de actele constitutive ale UE.
"Această decizie depinde de un singur stat a cărei evaluare diferă foarte mult de evaluările pe care le fac Franţa, Germania, Italia, Spania, orice alt stat membru al acordului Schengen şi al UE
"Este o contradicţie care trebuie rezolvată pe cale politică, iar argumentele de politică internă, încă o dată, nu pot să fie contrapuse deciziei privind România şi Bulgaria", a mai spus Cristian Diaconescu.
Ministrul de externe a mai precizat că din punct de vedere al criteriilor de aderare la Schengen, România a îndeplinit toate cerinţele.