Întâlniri la vârf în PNL şi coaliţia de guvernare
Liderii liberali se reunesc în şedinţă, la ora 18:00, pentru discuţii privind situaţia din USL. Tot astăzi este aşteptată şi o întâlnire la vârf în cadrul coaliţiei de guvernare.
Articol de Mihaela Dragomir, 16 Februarie 2014, 13:14
Liderii liberali urmează să se reunească în şedinţă astăzi, la ora 18:00, pentru discuţii informale privind situaţia din USL după revenirea în ţară a preşedintelui partidului, Crin Antonescu.
Întâlnirea a fost convocată chiar de acesta, iar printre cei invitaţi se află şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, alături de mai mulţi lideri de filiale din ţară.
Tot astăzi este aşteptată şi o întâlnire la vârf în cadrul coaliţiei de guvernare.
După o săptămână de dispute legate de structura guvernului, atât PSD, cât şi PNL susţin menţinerea USL.
În toiul declaraţiilor critice de ambele părţi şi cu un protocol semnat pentru înfiinţarea noii Uniuni Social-Democrate, formată din PSD, UNPR şi PC, social-democraţii par să facă primul pas spre reconciliere.
Premierul Victor Ponta declară că alege USL şi în viitor, pentru că s-a dovedit cea mai eficientă formulă politică.
"Eu am ales ca şi în 2014, şi în 2015, şi în 2016, formula de succes care a permis acest rezultat şi anume, USL, să o păstrăm. Cred că cea mai bună formulă de guvernare este USL" a declarat Victor Ponta.
Tonul echilibrat este adoptat şi de liberali, care s-au grăbit să îi răspundă prim-ministrului.
Liderul PNL, Crin Antonescu, spune că interpretează optimist declaraţia premierului şi înţelege, din spusele lui Victor Ponta, că ar renunţa la dorinţa de a avea un vicepremier conservator în guvern.
"Înţeleg, din declaraţia d-lui Ponta, că renunţă la o asemenea condiţie - aşa o citesc eu, optimist - şi atunci evident că nu avem nici un fel de motiv să nu mergem mai departe, de luni, cu o nouă formulă guvernamentală" a spus Crin Antonescu.
USL este cea mai puternică alianţă pe care o are România în acest moment din punct de vedere politic şi nici una din tabere nu pare convinsă că ar vrea să o destrame.
Dacă acest lucru însă s-ar întâmpla, Crin Antonescu ar rămâne fără susţinerea Alianţei la alegerile prezidenţiale, iar formaţiunea sa ar pierde zece portofolii de ministru.
Ruperea coaliţiei de guvernare ar crea neajunsuri şi pentru social-democraţi, care ar fi nevoiţi să guverneze ţara susţinuţi de o majoritate parlamentară fragilă.