Întâlniri la Strasbourg ale miniştrilor din cabinetul Dăncilă
Prezentarea priorităţilor României la preşedinţia Consiliului UE a fost precedată de o serie de întâlniri şi discuţii între miniştrii cabinetului Dăncilă şi oficialii europeni.
Articol de Clementina Tudor, 16 Ianuarie 2019, 07:30
La Strasbourg, în paralel cu dezbaterile din plenul Parlamentului European, mai mulţi membri ai cabinetului au avut azi şi întrevederi cu oficiali europeni pe diverse teme de actualitate. Clementina Tudor a sintetizat principalele declaraţii.
Reporter: Prezentarea priorităţilor României la preşedinţia Consiliului UE a fost precedată de o serie de întâlniri şi discuţii între miniştrii cabinetului Dăncilă şi oficialii europeni.
Una dintre priorităţi o reprezintă politica de coeziune, temă accentuată de perspectiva Brexitului, ceea ce determină o abordare realistă, după cum spune ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb:
Rovana Plumb: Din punct de vedere al preşedinţiei, pe acest dosar suntem pregătiţi să intrăm pe regulamentul cadru în trialog pe câteva dintre elemente, aşa cum am primit mandat din partea Consiliului, dar nu aş vrea să intru în detaliile tehnice; important este că suntem ambiţioşi, dar şi realişti, să putem să finalizăm în timp şi să avem un acord general parţial până la următorul Consiliu de Afaceri Generale pe coeziune care va avea loc pe data de 25 iunie.
Reporter: Cea mai fierbinte temă o reprezintă activarea articolului 7 de îngheţare a finanţărilor UE faţă de statele care încalcă prevederile statului de drept.
Ministrul George Ciamba: Este o rezoluţie a Parlamentului European şi care acum este urmată în anumit tip de text dinspre Parlamentul European de a găsi o modalitate de a cuantifica modul în care în oricare stat membru sunt încălcate chestiuni care ţin de democraţie, deci este vorba de un mecanism care se va aplica la toţi 28, 27 depinde cum judecăm, se va aplica şi nouă şi care bineînţeles că va pleca probabil de la experienţa nu numai cu MCV, există un instrument care se cheamă /.../ după justiţie, deci cât timp nu există nicio diferenţiere între ţările membre nu cred că România a avut vreodată vreo problemă de a accepta aceste lucruri. Este vorba de a crea un mecanism de a compara; cum compari la momentul ăsta performanţa economică, compari performanţa în domeniul acesta.
Reporter: Moneda euro aniversată la împlinirea a 20 de ani este o altă prioritate a UE. Orizontul de aşteptare pentru România este 2024, precizează ministrul de finanţe.
Eugen Teodorovici: Într-un final, este un obiectiv ca dovadă că şi guvernul a adoptat un astfel de document, deci clar este dorinţa de a trece către o astfel de zonă, zona euro, deci ca să beneficiem şi pentru cetăţeni şi pentru companiile din România. Dar să ne menţinem în plan.
Reporter: O provocare în timpul mandatului României la preşedinţia Consiliului UE este şi atragerea la urne a celor 20 de milioane de tineri din statele membre care vor vota pentru prima dată în luna mai a acestui an.