Întâlnire România-Bulgaria-Grecia-Serbia găzduită de Varna
Premierii român, bulgar şi grec, alături de preşedintele Serbiei, au discutat despre cooperarea bilaterală dar şi regională.
Articol de Petruţa Obrejan, 04 Octombrie 2017, 07:21
"România, Bulgaria, Grecia şi Serbia pot fi un zid care să apere Uniunea Europeană", a declarat ieri premierul Mihai Tudose, la o reuniune la nivel înalt, alături de liderii celor trei state. Summitul a avut loc la Varna, în Bulgaria, unde premierii român, bulgar şi grec, alături de preşedintele Serbiei, au discutat despre cooperarea bilaterală dar şi regională.
Balcanii trebuie să devină un model de stabilitate, prosperitate şi pace pentru Europa, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov la finalul reuniunii cvadrilaterale de la Varna. Potrivit acestuia, România Bulgaria, Grecia şi Serbia vor forma un grup care se va coordona şi a cărui voce se va auzi mult mai bine la nivel european.
Preşedintele sârb, Aleksandar Vučić, crede, la rândul său, că cele patru ţari pot face multe lucruri împreună pentru bunăstarea propriilor cetăţeni. Şi premierul grec, Alexis Tsipras, consideră că grupul celor patru ţări poate juca un rol esenţial pentru stabilitatea, pacea şi prosperitatea întregii zone balcanice.
România, Grecia, Bulgaria şi Serbia se află într-un parteneriat foarte pragmatic, a conchis, la rândul său, şeful Executivului român, Mihai Tudose, iar până la viitoarea întâlnire, care se va organiza la Belgrad, acest grup îşi propune atingerea unor obiective concrete.
"Este nevoie de o coordonare, fiindcă vorbim de proiecte comune de infrastructură, dar avem şi proiecte naţionale, iar coordonarea dintre proiectele naţionale este, de asemenea, foarte importanţă pentru a dezvolta o reţea sub cele internaţionale, marile coridoare europene, care să permită schimburile economice mai mici care, de fapt, fac baza de zi cu zi a comunităţilor care trăiesc la graniţă", consideră premierul Mihai Tudose.
La o şedinţă de guvern comună, premierii român şi bulgar au stabilit un mecanism permanent de lucru, care include întâlniri lunare bilaterale. Discuţiile s-au axat pe proiectele de interconectare în domeniile economic, energie şi transporturi, astfel încât economiile celor două ţări să devină competitive în Uniunea Europeană.