Institutul Oncologic, ”căutat din ce în ce mai rar de pacienți”
Din ce în ce mai puţine persoane diagnosticate cu cancer se adresează Institutului Oncologic.
Articol de Radiojurnal, 24 Martie 2019, 17:57
Mai mult de jumătate dintre româncele diagnosticate cu cancer, anul trecut, au avut o formă a bolii din sfera ginecologică.
Cancerul mamar s-a aflat pe primul loc, cu aproximativ 25%, iar cel de col uterin a reprezentat 8,6% din numărul total de cazuri.
În plus, un sfert dintre decesele prin boală oncologică la femeile din România a fost cauzat de cancerul la sân şi de cel de col uterin.
Aceasta în contextul în care cele două forme ale bolii pot fi prevenite, după cum spun medicii.
Managerul Institutului Oncologic Bucureşti, Lidia Kajanto, afirmă, însă, că din ce în ce mai puţine persoane diagnosticate cu cancer se adresează instituţiei pe care o conduce.
Lidia Kajanto: La noi este o modă, majoritatea pacienților merg întâi la consult 'second opinion' în mai multe clinici și în ultima perioadă toată lumea pleacă mult spre Turcia în loc să vină în institut. La noi a scăzut adresabilitatea foarte mult datorită faptului că s-au deschis foarte multe clinici private. Problema este că am ajuns să vină pacienţi care după ce au fost trataţi în afară sau în alte clinici vin pe partea de paliaţie în institut. Fondurile nu sunt suficiente, an de an scade adresabilitatea cam cu 10%.