Institutul Fundeni are fonduri pentru transplant "pentru 2 luni"
Directorul Instituţiei, Carmen Orban, a precizat că mai bine de jumătate din fondurile alocate au fost cheltuite în primele luni ale anului.
Articol de Adriana Turea, 16 Aprilie 2013, 14:16
Institutul Clinic Fundeni mai are fonduri pentru programele de transplant doar pentru cel mult două luni, atrag atenţia reprezentanţii unităţii.
Directorul Instituţiei, Carmen Orban, a precizat marţi, că mai bine de jumătate din fondurile alocate au fost cheltuite în primele luni ale anului.
Cu toate acestea, reprezentanţii Institutului au anunţat extinderea secţiei de transplant medular, procedură considerată de specialişti salvatoare de vieţi.
Anual apar 200 de cazuri noi de leucemie acută care au nevoie de transplant medular.
Directorul medical al Institutului Clinic Fundeni, Alina Tănase, spune că din 2005 activitatea de transplant s-a dublat. lina Tănase:
"Suntem încă sub media europeană de proceduri pe 10 milioane de locuitori. Deci era strict necesară această extindere a Secţiei de transplant medular. Ceea ce am făcut noi cu aceste camere sterile, de la începutul anului, înseamnă un număr record de proceduri. Nu numai numărul de proceduri este important, important este că am oferit pacienţilor şansa acestei proceduri şi, până la urmă, la sfârşitul zilei, toate acestea se transformă în salavarea de vieţi", a spus Alina Tănase.
Activitatea Institutului, separată în secţii pentru copii şi adulţi
Odată cu extinderea Secţiei de transplant medular, Institutul Clinic Fundeni a reuşit să îşi separe activitatea în secţii pentru copii şi secţii pentru adulţi, a explicat specialistul în transplant medular, doctor Anca Coliţă.
"Când am început acest proiect al transplantului medular, în anul 2000, evident numai şapte camere sterile, am fost obligaţi să transplantăm cum puteam, în aceleaşi spaţii, copii şi adulţi.
Lucrurile au fost foarte bune până în prezent, însă activitatea de transplant medular a crescut impresionant şi atunci necesitatea unei secţii speciale pentru copii era impetuoasă şi sunt convinsă că foarte mulţi copii vor reuşi să depăşească momentele grele ale bolii şi să ajungă la acea performanţă de 80-85%, probabilitate care este raportată în ţările europene", a spus Anca Coliţă.
Managerul Institutului, Carmen Orban, a atras atenţia că, anual, peste 500 de controale post-transplant se adaugă la activitatea de transplant propriu-zis.