Institutul Cantacuzino se pregăteşte să reia producţia de vaccinuri
Institutul Cantacuzino se pregăteşte ca până la sfârşitul anului viitor să reia producţia de vaccinuri.
Articol de Radu Dobriţoiu, 09 Octombrie 2018, 19:06
Numărul specialiştilor Institutului Cantacuzino va creşte de la 350 la peste 500, în contextul în care această instituţie se pregăteşte ca până la sfârşitul anului viitor să reia producţia de vaccinuri, a anunţat, astăzi, ministrul apărării, Mihai Fifor. El a mai precizat că pentru acest an au fost alocate peste 100 de milioane de lei pentru revigorarea institutului preluat de MApN în urmă cu zece luni.
Mihai Fifor:
"În anul 2008, aveam un buget de 58.984.362. S-a ajuns la 16 milioane în 2014 pentru ca în 2017 să preluăm acest institut la 40 de milioane. Cert este că în 2018 Ministerul Apărării Naţionale face o infuzie de fonduri şi ne ducem la un buget de 100 de milioane, numai din subvenţii pentru că încercăm să dăm suflu acestui institut şi să reuşim să reparăm foarte rapid tot ce se poate repara astfel încât să putem reveni la linia de plutire".
Pe contul său de Facebook, ministrul apărării naţionale Mihai Fifor declară că brandul „Cantacuzino” s-a dovedit foarte atractiv pentru specialiștii și cercetătorii români: au avut, spre exemplu, 75 candidați pentru 4 locuri în specialitatea farmacie, 42 candidați au depus dosare pentru 6 locuri de medic, 58 aspiranți la cele 20 de posturi de cercetător, ceea ce ne-a permis să încadrăm resursă de o calitate foarte bună.
În privinţa activităţii institutului medico-militar, ministrul Mihai Fifor declară:
"Am reușit, în 2018, să recucerim cota de piață la nivel național de 100% în ceea ce privește producția de mediu Lowenstein Jensen (un mediu de cultură esențial pentru diagnosticul tuberculozei), toate spitalele din România folosind acum medii de cultură Lowenstein Jensen produse de Cantacuzino.
Suntem în grafic și cu procedurile de reautorizare și reacreditare a laboratoarelor de Analize Medicale și de Control al Calității, pentru care recrutăm de resursă umană de specialitate, amenajăm spațiilor și achiziție de aparatură nouă, acționăm pentru reacreditarea RENAR și obținerea unei noi autorizării ca unitate de control independentă.
Acționăm, de asemenea, pentru readucerea laboratoarelor de analize medicale ale Institutului la parametri maximi de funcționare și reintroducerea Centrelor de Referință în sistemul național de sănătate publică".