Institutul Cantacuzino, în atenţia Avocatului Poporului
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a spus că raportul realizat de instituţia pe care o reprezintă va fi realizat săptămâna viitoare, deoarece trebuie să cuprindă şi problema vaccinurilor.
Articol de Marilena Frâncu, 27 Aprilie 2012, 18:49
Institutul Cantacuzino, singurul din ţară care producea vaccinuri şi seruri, este în pragul falimentului.
Cauzele sunt mai multe, se pare, de la management defectuos, la interese imobiliare, iar situaţia Institutului Cantacuzino este investigată de Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, în opinia căruia, "neproducerea de vaccinuri, de către Cantacuzino, afectează siguranţa naţională".
Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat că raportul realizat de instituţia pe care o reprezintă, privind situaţia Institutului Cantacuzino, va fi realizat săptămâna viitoare, deoarece trebuie să cuprindă şi problema vaccinurilor, din punct de vedere tehnic, şi nu numai procedural.
"Este necesară o anumită finanţare, prin preluare, prin asociere, prin finanţare de la buget ş.a.m.d. Dar, pe noi, până la urmă, ne interesează nu neapărat cum se vor produce vaccinurile, ci ne interesează să existe aceste vaccinuri.
"Nu acelea cumpărate individual, de către farmacii, ci să existe o cantitate de vaccinuri, un stoc de siguranţă, pentru a preîntâmpina riscul existenţei unor epidemii sau pandemii. Iar acest lucru nu se poate realiza neapărat din importuri, cum susţin unii, pentru că ar costa foarte mult. Dacă ar exista institutul, cheltuielile acestea ar fi mult mai mici", a declarat Gheorghe Iancu.
Directorul general al institutului, Radu Iordăchel, declară că, la ora actuală, unitatea nu are niciun fel de autorizaţie de producere de vaccinuri şi seruri, din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului.
Radu Iordăchel spune că analizele întreprinse s-au finalizat printr-un plan de măsuri pentru deblocarea acestei situaţii.
"Ne propunem ca, într-un timp cât mai scurt, institutul să-şi reia producţia de vaccinuri, în primul rând, de vaccin gripal şi de vaccin BCG, deci, contra TBC-ului. Am convenit un plan de principiu de acţiune.
"Urmează ca, pe data de 16 mai, acest plan să-l putem structura foarte exact, pe nişte date foarte certe, pe care, bineînţeles, ulterior, dorim să ni-l însuşim de comun acord, cei trei, deci, Institutul Cantacuzino, Agenţia Naţională a Medicamentului - care este unitatea care ne va monitoriza şi care, în final, ne va certifica ieşirea pe piaţă, cu produse - şi, în al treilea rând, unitatea de implementare, a Băncii Mondiale", a declarat Radu Iordăchel.
Directorul institutului a precizat că, pentru deblocarea situaţiei financiare, a făcut deja o solicitare către Ministerul Sănătăţii, pentru pornirea activităţii de producţie, în primul rând, a vaccinului antigripal, pentru sezonul rece din acest an.