Instituţiile statului de drept "au rămas în funcţiune"
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că în urma evenimentelor politice din perioada 3-6 iulie, "instituţiile statului de drept au rămas în picioare şi au funcţionat corect".
Articol de Răzvan Stancu, 04 Septembrie 2012, 11:31
În prima apariţie oficială de la întoarcerea la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a spus că "instituţiile statului de drept au rămas în picioare, în ciuda atacului din 3-6 iulie”, când primii trei oameni din stat, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele statului cărora li s-a adăugat Avocatul Poporului, au fost schimbaţi de Uniunea Social Liberală.
"Restabilirea statului de drept in Romania, atât cât s-a facut până acum, dar se va face integral, s-a făcut pentru că instituţiile statului de drept au rămas în picioare în ciuda atacului din 3-6 iulie”.
"În luna iulie, în perioada 3-6 iulie, o majoritate parlamentară a considerat că poate face ţăndări statul de drept.
"Majoritatea parlamentară nerezultată din alegeri a încălcat în mod grav criteriile de la Copenhaga, în mod special criteriile politice”, a spus Traian Băsescu.
Audio: Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte despre încercări de a "face ţăndări statul de drept".
Preşedintele Traian Băsescu le-a a cerut ambasadorilor români acreditaţi în străinătate să "redeschidă dialogul" ţării noastre cu statele membre şi instituţiile europene.
Acesta le-a spus ambasadorilor români că mesajul pe care trebuie să îl preia este acela că instituţiile statului de drept - printre care a amintit Curtea Constituţională, DNA, Parchetul General şi serviciile de informaţii - au rămas în funcţiune, în urma situaţiei politice din luna iulie şi până în prezent.
Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, "o altă probă" a faptului că instituţiile statului au rămas verticale în faţa "furiei politice" din luna iunie este că ministerul de interne "nu a mers până acolo încât să falsifice cifrele din listele electorale".
"Sigur, o altă probă este că ministerul de interne nu a mers până acolo încât să falsifice cifrele din listele electorale, este o altă probă că instituţiile statului au rămas verticale indiferent cine s-a aşezat din punct de vedere politic deasupra lor", a spus preşedintele.
Agenda de politică externă a României, "neschimbată"
Preşedintele statului a spus că evenimentele politice din iulie nu au schimbat agenda de politică externă a României.
"Direcţia este vest, cei care ne pot garanta ceea ce avem ca obiectiv - creşterea nivelului de trai ne-o garanteaza UE, iar securitatea ne-o garantăm împreună cu partenerii din NATO", a afirmat Traian Băsescu.
În discursul preşedintelui a fost evocat şi parteneriatul cu SUA.
"SUA este aliatul nostru primordial în NATO, dar şi în lumea civilizată. E cel mai complex parteneriat pe care îl avem. Odată declarat, în anul 2011, acest parteneriat, SUA au acţionat în mod deosebit în zona care pentru noi era un deziderat, şi anume zona economică", a spus preşedintele.
Traian Băsescu a afirmat că trebuie făcută o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de intrare în zona euro.
"Europa nu are şanse de supravieţuire dacă procesul de integrare nu se accelerează. Avem nevoie de integrare fiscală, economică, politică. Aşa cum la momentul potrivit am reuşit să fim parte a tratatului fiscal, la fel România trebuie să-şi găsească formula de a participa la acest proces de integrare a sistemului bancar.
"De aici rezultă o acţiune extrem de importantă pe care trebuie să o derulăm: să facem o prioritate din îndeplinirea condiţiilor de intrare în zona euro. Nu vom putea rezista într-o poziţie tranzitorie la nesfârşit. Devine o prioritate sa îndeplinim condiţiile de a intra în zona euro", a declarat Traian Băsescu.