Instanţa a admis eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase
Decizia magistraţilor privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase nu este definitivă şi a fost contestată cu recurs de către Direcţia Naţională Anticorupţie.
Articol de Sorin Solomon, 12 Februarie 2013, 17:10
Judecătoria sectorului 4 a admis eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase din închisoare.
Decizia magistraţilor nu este definitivă şi a fost contestată cu recurs de către Direcţia Naţională Anticorupţie.
Până la soluţionarea recursului la Tribunalul Bucureşti, Adrian Năstase rămâne în detenţie.
Dezbaterile de marţi privind eliberarea sa condiţionată au durat peste două ore şi au fost destul de tensionate, cu numeroase replici între cei trei avocaţi şi reprezentantul DNA.
Acesta a cerut trimiterea acestui dosar la Judecătoria Cornetu şi a contestat timpul şi modul de redactare a cărţilor publicate din penitenciar de fostul premier, prin care acestuia i s-au scăzut 45 de zile din pedeapsă.
Procurorul de şedinţă s-a referit de asemenea la atitudinea lui Adrian Năstase faţă de justiţie, exemplificând în acest sens editorialele publicate într-un cotidian central, în care fostul premier ar fi pus la îndoială pe unii judecători şi sentinţele date, transmite reporterul Radio România, Diana Surdu.
Cu toate acestea, după aprecieri ironice la adresa procurorilor anticorupţie, avocaţii fostului premier au subliniat că Adrian Năstase nu mai are nevoie în prezent de cele 45 de zile scăzute din pedeapsă, deoarece în 20 februarie se împlinesc opt luni de când este penitenciar.
Practic, a efectuat o treime din pedeapsă, aşa cum cere legea pentru a fi eliberat condiţionat.
Potrivit legislaţiei, Adrian Năstase poate fi eliberat condiţionat, după ce petrece opt luni în detenţie, pentru că are peste 60 de ani.
Acesta a prestat activităţi intelectuale, a discutat cu deţinuţii şi a scris cărţi.
Adrian Năstase execută doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii" şi trebuie să plătească 3.300.000 de lei, o parte din prejudiciul adus Inspectoratului de Stat în Construcţii, în 2004.
Fostul premier a susţinut întotdeauna că este nevinovat şi a considerat sentinţa o condamnare politică.