Înregistrări audio în spaţiul public
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie să deruleze cercetări.
Articol de Florin Lepădatu, 08 Ianuarie 2019, 07:27
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie să deruleze cercetări, după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare audio în care s-ar auzi vocile unor procurori de la DNA Oradea, care discută despre acţiuni de intimidare a judecătorilor.
Comunicatul emis luni de secţia pentru judecători din CSM este cel mai recent episod din acest caz, pe care îl rezumă acum, în Radiojurnal, Costi Dumăscu: "Un avocat din Oradea a publicat recent pe internet o înregistrare audio a unei şedinţe care ar fi avut loc la secţia DNA din oraş, în ianuarie anul trecut.
În postare el precizează că a primit înregistrarea anonim şi că nu se poate pronunţa dacă ea este sau nu autentică, deşi recunoaşte vocile tuturor procurorilor.
Înregistrarea a produs un val de comentarii şi reacţii şi prin urmare secţia pentru investigare a infracţiunilor din justiţie, din cadrul Parchetului General, anunţa vineri după-amiază că a deschis un dosar penal in rem în legătură cu ea.
La nici 24 de ore distanţă, sâmbătă la prânz, conducerea DNA transmitea că au fost solicitate note explicative procurorilor de la Serviciul teritorial Oradea după ce în spaţiul public a apărut înregistrarea şi că se delimitează de orice act al personalului din subordine care încalcă normele legale sau Codul deontologic al magistraţilor.
Din acelaşi comunicat al conducerii DNA aflăm că în ultimul an fuseseră trimise la Oradea două controale, în urma cărora nu mai fusese prelungită delegarea procurorului şef al unitătii de parchet.
În fine, în comunicatul din această după-amiază, Secţia pentru judecători a CSM spune că a luat act cu maximă îngrijorare de conţinutul înregistrării, care relevă la Serviciul teritorial DNA Oradea "un mod de lucru având ca finalitate deturnarea scopului justiţiei.
Sunt practici de intimidare, de presiuni asupra judecătorilor, inclusiv prin investigarea relaţiilor personale ori profesionale dintre aceştia" - consideră judecătorii din CSM.
Ei cer Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie să deruleze cu operativitate cercetările care se impun."