Înmulţirea cazurilor de rujeolă
Cazurile de rujeolă s-au înmulţit, în România, în ultima perioadă, deşi numărul copiilor vaccinaţi a mai crescut.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Martie 2019, 07:41
Cazurile de rujeolă s-au înmulţit, în România, în ultima perioadă, deşi numărul copiilor vaccinaţi a mai crescut.
Specialiştii spun că acest nou val de îmbolnăviri ar putea fi provocat de un nou tip de virus.
Reporter Nicoleta Stoian: "Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a atras atenţia că, în prezent, se semnalează o creştere a numărului de cazuri de rujeolă în unele judeţe.
Ea spune, însă, că, dacă în 2017, România era pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli, anul trecut, ţara noastră ajunsese pe locul 10.
Sorina Pintea: "Avem câteva judeţe unde se întâmplă asta.
Direcţiile de sănătate publică împreună cu Ministerul Sănătaţii verifică exact condiţiile în care are loc creşterea numărului de cazuri în acele zone.
Avem vaccinuri, e nevoie de un efort comun minister - media - populaţie pentru promovarea vaccinării.
Eu sper că lucrurile vor merge spre bine."
Ministerul Sănătăţii derulează campanii de vaccinare anti-rujeolă în comunităţile defavorizate.
Până în prezent, astfel de acţiuni au fost organizate în judele Bacău şi Mehedinţi, iar luna viitoare campania va ajunge în Bihor.
Pe de altă parte, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a precizat că noul val de îmbolnăviri ar putea fi provocat de un nou genotip viral.
Adriana Pistol: "Rujeola a reînceput în anumite judeţe ale ţării şi avem informaţii preliminare că ar fi vorba de un alt genotip viral.
Atunci când acoperirea vaccinală nu este suficientă ca să controlezi un fenomen, eşti expus la virusuri care vin când din vest, cum a fost primul genotip viral, când din est, cum este acest nou genotip viral.
Creşterea acoperirii vaccinale este esenţială."
Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că vaccinul antirujeolic asigură protecţie faţă de toate tipurile de virusuri care provoacă această boală, iar imunitatea este pe viaţă.
Şi managerul Institutului Naţional de de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, avertizează că cei care nu se vaccinează comit o eroare.
Potrivit acestuia, prin vaccin, oamenii se protejează de boli ce pot deveni fatale.
Specialiştii mai spun că rata vaccinării în România rămâne sub cea recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, deşi, în ceea ce priveşte rujeola, numărul copiilor vaccinaţi a crescut în ultimii doi ani.
De la începutul epidemiei de rujeolă, la sfârşitul lui 2016, s-au înregistrat peste 16 mii de îmbolnăviri şi 62 de decese."