"Îngropaţi de vii" la Constanţa
Procurorii au declarat că acest caz este unic în România prin cruzimea crimelor.
Articol de Ioana Dogaru, 16 Ianuarie 2010, 18:23
Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) anchetează modul în care patru persoane au fost ucise cu cruzime, fiind obligate să ingereze alcool şi pastile de diazepam, apoi au fost îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră.
Cazul este unic, potrivit anchetatorilor DIICOT, care susţin că "aşa ceva nu a mai existat în România".
Şeful DIICOT Constanţa, Laurenţiu Bratosin, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că procurorii deţin informaţii potrivit cărora fostul patron al societăţii Sabina Product, Sergiu Băhăian, ar fi liderul celor care au executat asasinatele.
Un prejudiciu total de aproximativ 800.000 de euro
Procurorii susţin că doi suspecţi reţinuţi şi audiaţi şi-ar fi recunoscut faptele.
Suspecţii ar fi admis totodată că au făcut parte dintr-o grupare cu activitate infracţională economică.
Procurorii au mai afirmat că pe numele unor membri ai aşa-zisei grupări ar fi fost înfiinţate sau preluate aproximativ 40 de societăţi comerciale cu diverse obiecte de activitate.
Conform DIICOT, prin intermediul acestor firme ar fi fost făcute o serie de operaţiuni comerciale constând în principal în achiziţii de mărfuri care erau achitate cu instrumente de plată fără acoperire în bancă, în obţinerea în mod fraudulos a unor finanţări prin gajarea aceluiaşi bun în mai multe rânduri, la diverse bănci, precum şi în achiziţionarea în leasing a unor autoturisme.
În acest mod a fost realizat un prejudiciu total de aproximativ 800.000 de euro.
Potrivit procurorilor, patru persoane din cadrul grupului ar fi fost ucise ulterior, pentru a se ascunde dovezi privind activitatea desfăşurată.
Cazier consistent
Procurorii şi poliţia au demarat o acţiune de prindere a lui Sergiu Băhăian, pentru a-i lua declaraţie în acest caz.
La prinderea lui Sergiu Băhăian au lucrat 60 de poliţişti, un ofiţer de la Crimă Organizată fiind rănit în încercarea de a-l opri pe acesta, când s-au tras şi focuri de armă.
Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasînd ilegal peste şapte miliarde de lei vechi.
În 1995, Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. În decembrie 1995, Băhăian a fost arestat în Ungaria, iar cîteva luni mai tîrziu a fost extrădat, pentru a fi judecat de autorităţile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat, după ce făcuse un an şi nouă luni de închisoare.
Conform procurorului şef, în acest caz au fost reţinute două persoane, Valentin Şlepac şi Adrian Grigoraş, pentru 24 de ore, instanţa urmând să se pronunţe asupra arestării lor.