Ingrediente controversate folosite în alimentaţia publică
Sute de restaurante, pizzerii, patiserii şi cofetării verificate de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare nu îşi informează onest şi corect consumatorii.
Articol de Florin Lepădatu, 04 Ianuarie 2019, 07:48
Sute de restaurante, pizzerii, patiserii şi cofetării verificate de inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare nu îşi informează onest şi corect consumatorii în privinţa originii şi calităţii ingredientelor din care sunt făcute produsele pe care le comercializează.
Controalele efectuate de autorităţi anul trecut s-au finalizat cu amenzi totale de aproape opt sute de mii de lei, dar şi cu confiscarea a zeci de kilograme de produse, precizează consilierul în cadrul Ministerului Agriculturii, Ionel Bunea: "Ca şi nereguli principale: prepararea şi comercializarea produselor de patiserie, cofetărie utilizând în procesul de fabricaţie specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, fiind prezentate către consumatori ca având în compoziţie brânză proaspătă, temelea de vacă, caşcaval, unt şi lapte, dezinformarea consumatorilor privind compoziţia acestor produse alimentare, informându-se eronat că sunt utilizate produse din lapte, cum spuneam, acestea fiind absente în compoziţia acestor produse.
Din 101 patiserii verificate un număr de 90 de patiserii, reprezentând un procent de 89 %, utilizează specialităţi pe bază de grăsimi hidrogenate, informând eronat consumatorul.
Din 28 de cofetării verificate 20 vizau grăsimi de origine vegetal-hidrogenate şi informau eronat, reprezentând un procent de 71,42 %."
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii, legea privind comercializarea laptelui şi a produselor lactate va fi modificată, astfel încât alimentele falsificate să fie scoase de la comercializare, transmite reporterul RRA, Florentina Varga.