Infringement împotriva Vienei pentru alocaţii copii ai angajaților străini
Legea austriacă privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini, care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria, a intrat în vigoare la 1 ianuarie.
Articol de Radiojurnal, 24 Ianuarie 2019, 17:30
Comisia Europeană a deschis astăzi procedura de infringement împotriva Austriei pentru legea prin care alocaţiile copiilor muncitorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac au fost micşorate.
Marianne Thyssen, comisar european pentru pentru afaceri sociale: Nu există muncitori de categoria a doua în UE, după cum nu există copii de categoria a doua. Întotdeauna am insistat asupra respectării principiului: plată egală pentru aceeaşi muncă şi, în condiţiile în care muncitorii străini cotizează la sistemul de asigurări sociale la fel ca localnicii, ei trebuie să aibă parte de beneficii identice. Chiar şi atunci când copiii lor trăiesc în străinătate.
Legea austriacă privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini, care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria, a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi ar putea să se aplice în cazul a aproximativ 150.000 de copii care nu locuiesc pe teritoriul austriac.
Reporter: Cristina Dumitrescu - Până la 1 ianuarie anul acesta, alocaţia lunară a unui copil putea ajunge, în Austria, la suma de 233 de euro, sumă pe care guvernul de la Viena o consideră disproporţionată în raport cu nivelul preţurilor şi al salariilor din unele ţări vecine. Noua lege ajustează alocaţia în funcţie de costul vieţii din ţara în care locuiesc copiii muncitorilor străini.
De exemplu, alocaţia pentru un copil român se reduce de la 172 de euro/lună la 85 euro şi la 97 de euro pentru un copil ungar, ambii în vârstă de trei ani. Reducerea alocaţiilor pentru copiii muncitorilor străini care nu locuiesc cu părinţii în Austria a fost o promisiune electorală, iar guvernul austriac, care este sprijinit de o coaliţie formată din conservatori şi extrema dreaptă, va economisi în acest fel cel puţin 100 de milioane de euro pe an. Autorităţile de la Bucureşti au criticat noua lege austriacă despre care au spus că i-ar discrimina pe cetăţenii români.
Ministrul român de externe a evocat chiar posibilitatea ca Guvernul României să dea în judecată Austria la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.