Infracţiunile de înşelăciune prin telefon, ”în creștere la țară"
Poliţia Română atrage atenţia că în ultima perioadă infracţiunile de înşelăciune prin telefon "au luat o amploare fără precedent mai ales în mediul rural".
05 August 2014, 18:48
Poliţia Română atrage atenţa că în ultima perioadă infracţunile de înşelăciune prin telefon au luat o amploare fără precedent mai ales în mediul rural.
Tot mai multe persoane sunt păcălite prin aşa numita "metodă accidentul", prin care li se spune că cineva apropiat este într-o situaţie în care are nevoie urgent de o sumă de bani care trebuie trimisă pe loc.
Cel care telefonează pretinde că este avocat, procuror, poliţist sau medic iar victimele sunt în general alese din rândul persoanelor vârstnice sau vulnerabile.
Inspector principal Ion Stănică,de la Institutul de Prevenire a Criminalităţii explică pentru RRA că majoritatea suspecţilor de înşlăciune sunt deţinuţi în penitenciare, iar banii solicitaţi ajung la complici de-ai lor aflaţi în libertate.
”Infractorii se folosesc de emoţia foarte puternică pe care o încearcă un părinte sau un bunic atunci când află că nepotul, fiul, fiica a fost implicat într-un eveniment rutier, mulţi cedează solicitărilor infractorilor apraope imediat. De obicei, aceştia solicită bani pentru rezolvarea situaţiei; ei preferă să sune pe telefoanele fixe pentru a nu fi uşor identificaţi dacă se depun reclamaii.
”Principalele recomandări ale poliţiei în această situaţie se leagă în primul rând de stăpânirea acestei reacţii puternice emoţionale. Este foarte important să faceţi foarte multe verificări înainte de a da aceşti bani. Odată banii daţi, este foarte greu să fie recuperaţi” mai spune inspector principal Ion Stănică.