Infracţiunea de abuz în serviciu a fost redefinită
Opoziţia a reproşat faptul că articolul care redefineşte abuzul în serviciu pentru funcţionarii publici a eliminat "terţii" din lista de persoane care răspund în faţa legii.
Articol de Alina Stănuţă, 02 Iulie 2018, 15:38
Comisia Specială pentru modificarea legilor Justiţiei a adoptat modificarea articolului din Codul Penal cu privire la infracţiunea de abuz în serviciu. Astfel, infracţiunea nu se pedepseşte dacă prejudiciul are o valoare mai mică decât salariul minim brut pe economie.
De asemenea, se consideră că este abuz în serviciu dacă scopul este de a obţine foloase materiale necuvenite pentru sine, soţ sau rude până la gradul doi. Adoptarea acestui articol a stârnit din nou discuţii în contradictoriu între putere şi opoziţie.
Opoziţia a reproşat în timpul dezbaterilor asupra articolului care redefineşte abuzul în serviciu pentru funcţionarii publici că din lista de persoane care răspund în faţa legii au fost eliminaţi terţii.
Deputatul USR Stelian Ion arăta că prin această eliminare, în opinia sa, se va legifera hoţia şi se va dezincrimina abuzul în serviciu.
"Această infracţiune de cele mai multe ori se săvârşeşte prin obţinerea unor foloase materiale prin interpuşi. Un primar care atribuie în mod nelegal o licitaţie firmei unui prieten sau a nepotului sau a mătuşii sau a unchiului comite o infracţiune de abuz în serviciu. Acel contract poate să aibă un cuantum de zeci de milioane de euro şi dvs, prin această prevedere, practic îi puneţi la adăpost pe toţi", susţine deputatul USR, Stelian Ion.
În replică, deputatul PSD Eugen Nicolicea arăta că, din contră, orice faptă este pedepsită de lege, ceea ce nu înseamnă o dezincriminare a abuzului în serviciu.
"Faptul că respectiva persoană nu e neam cu cineva, nu înseamnă că încălcarea legii nu-ţi atrage răspunderea în faţa legii. Reţineţi că acest abuz în serviciu trebuie să îndeplinească mai multe condiiţii, dar nu înseamnă că dacă una nu este îndeplinită, nu există sancţiune penală. Dacă dvs, spre exemplu, comiteţi abuz în serviciu făcând un fals în favoarea unuia din China, tot veţi fi condamnat pentru fals. Nu veţi fi condamnat pentru abuz în serviciu", sus'ine repreyentantul PSD.
Amendamentul în forma propusă de PSD şi preluat de la Ministerul Justiţiei, care prevede pentru abuzul în serviciu pragul de 1900 de lei, adică salariul minim brut pe economie şi foloase materiale necuvenite pentru funcţionarul public, soţ sau rude de până la gradul II, a trceut cu 13 voturi 'pentru' , 7 împotrivă şi o abţinere.