Infracţionalitatea, "în scădere"
Pentru prima dată în ultimii zece ani, criminalitatea de natură judiciară înregistrează o scădere importantă, cu peste 9%, a declarat şeful Poliţiei Române.
Articol de Daniela Vasilescu, 11 Februarie 2014, 19:37
Infracţionalitatea sesizată a scăzut în 2013 pentru al doilea an consecutiv.
Totodată, pentru prima dată în ultimii zece ani, criminalitatea de natură judiciară înregistrează o scădere importantă, cu peste 9%, a declarat şeful Poliţiei Române la prezentarea bilanţului instituţiei pe 2013.
Prezent la bilant, premierul Victor Ponta a declarat că este nevoie de stabilitate la nivelul conducerii MAI şi a dat exemplul liberalului Klaus Iohannis, care ar urma să fie al cincilea ministru în doi ani.
Potrivit datelor Poliţiei Române, infracţiunea de furt înregistrează pentru prima dată în ultimii şase ani o scădere semnificativă, de 8.3%.
Infracţiunile de mare violenţă înregistrează şi ele o scădere cu 7% în 2013 faţă de 2012.
2014 a reprezentat o premieră şi în ceea ce priveşte riscul rutier
Pentru prima dată după 1990, numărul persoanelor decedate în accidente de circulaţie a scăzut sub 2000.
"În anul 2013, siguranţa cetăţeanului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. A fost al doilea an consecutiv în care criminalitatea sesizată a scăzut şi, de asemenea, a fost pentru prima dată în ultimii zece ani când s-au înregistrat mai puţine infracţiuni judiciare" spune chestorul-şef Petre Tobă.
În ceea ce priveşte arestul la domiciliu, prevăzut de noile coduri - de procedură penală şi penal - şeful Poliţiei Române a spus că nu este obligatorie folosirea brăţării elctronice.
"În legislaţie se spune că pot fi folosite, dar din 2006 până acum nu au fost folosite. Arestul la domiciliu impune obligaţii pentru inculpat; poliţia nu va efectua o pază a domiciliului acestuia. Poliţia are obligaţia, în conformitate cu Codul de procedură penală, de a verifica periodic modul cum persoana în cauză îşi respectă obligaţiile dispuse de către instanţă" a mai spus chestorul-şef.
Petre Tobă a mai spus că anul trecut au fost achiziţionate mai multe autospeciale, atât cu fonduri europene, dar şi prin programul guvernamental de reînnoire a parcului auto.