Ascultă Radio România Actualitaţi Live

InfoCons: Produsele contrafăcute ne pot pune în pericol sănătatea și viața

"Apel matinal" - Invitat: președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

InfoCons: Produsele contrafăcute ne pot pune în pericol sănătatea și viața
Foto: pixabay.com

Articol de Radio România Actualităţi, 16 Octombrie 2024, 09:43

Emisiunea: "Matinal" - Realizatori: Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu

Avem alertă la nivel european după ce o serie de parfumuri, dar și alte produse cosmetice, vândute de mai multe branduri foarte cunoscute și apreciate, au fost identificate ca fiind periculoase pentru cumpărători, având în compoziție o serie de substanțe chimice interzise și cu potențiale pericole pentru sănătate - atenționează InfoCons.

Despre ce este vorba, aflăm imediat de la invitatul "Apelului matinal", Sorin Mierlea, președintele Organizației pentru Protecția Consumatorilor - pe scurt InfoCons. Bună dimineața!

Bună dimineața!

Da, acum, gândindu-ne la parfumuri, de multe ori ne întrebăm: în ce mod pot fi produse periculoase aceste parfumuri pentru noi, pentru cei care le folosim?

În primul rând, ar trebui să înțelegem că un parfum sau un produs cosmetic ne atinge pielea, ne atinge pielea înseamnă că îl putem... se poate transfera și în interior, putem să avem tot felul de boli, tot felul de reacții chimice. Substanțele respective ne intră în corp nu numai când mâncăm tot felul de produse cu diverși aditivi, dar și prin aceste produse cosmetice. Și ceea ce este, până la urmă, semnul de exclamare extrem de mare - faptul că branduri celebre, branduri destul de scumpe utilizează substanțe interzise pe teritoriul Uniunii Europene. Iar, din această perspectivă, sistemul de alerte al Uniunii Europene, în care raportează exclusiv autorități care, prin analizele de laborator, ajung să constate că aceste produse sunt neconforme, adică periculoase pentru sănătatea noastră sau pentru integritatea corporală, într-un sistem extrem de mare. Iar din această perspectivă, nouă, ca și consumatori, ne este foarte greu să ne dăm seama dacă un parfum, dacă o cremă, dacă o mașină sau o bijuterie, dacă o haină sau, nu știu, un cablu de încărcat telefonul este periculos sau nu este periculos. Pentru acest lucru, la nivelul Uniunii Europene, care are cel mai drastic sistem de, să-i spunem, de protecție pentru cetățeni, de protecție pentru tot ceea ce înseamnă standardele Uniunii Europene, putem să utilizăm aplicația gratuită de protecție a consumatorilor la nivel european, în 33 de limbi, doar scanând codul de bare al produselor. Iar dacă produsul este într-un sistem de alertă, ne avertizează, ne explică de ce, avem inclusiv fotografia produsului pentru a putea identifica mai ușor dacă produsul respectiv sau produsele respective sunt într-un sistem de alertare. Iar dacă sunt într-un sistem de alertare, chiar dacă le cumpărăm în vacanță în Bulgaria sau în Grecia, suntem cumva în Dubai sau suntem în Franța, suntem în Spania sau suntem în Belgia, avem această șansă de a identifica produsele înainte de a le cumpăra. Iar dacă, Doamne ferește, le-am cumpărat deja, este extrem de important să nu le utilizăm, să mergem să ne solicităm înapoi dauna materială și morală, fiindcă produsul respectiv era un produs care trebuia delistat de îndată din rafturi, de pe site-uri, de pe diferitele platforme care mai vând astfel de produse. Și trebuie să înțelegem un lucru: în multitudinea de produse care se regăsesc astăzi la vânzare este extrem de greu ca lângă fiecare produs, lângă fiecare lot de marfă, să identificăm, să spunem, o autoritate care poate să verifice produsele respective. Este clar că sunt făcute pe baza sesizărilor și reclamațiilor aceste evaluări și verificări, monitorizări din când în când. Iar ceea ce trebuie să înțelegem: că un produs tip parfum, creme sau alte produse, poate această neconformitate să fie doar pe un anumit lot, și nu acel produs este întotdeauna, să spunem, supus acestei alertări. Dar semnul mare de întrebare este când un brand, găsim pentru un singur brand mai multe produse, mai multe...

Asta voiam să vă întreb, să punctăm cumva acest lucru, sunt produse - și pentru că tot am vorbit de parfumuri - contrafăcute?

Sau sunt produse venite de la...?

Nu, acestea sunt produse originale, produse care sunt de la brandurile respective, identificate pe anumite loturi cu probleme majore prin ingredientele pe care le au în ele. Când discutăm despre produsele contrafăcute, aceste produse sunt produse din start care ne pot pune în pericol sănătatea și viața, fiindcă ceea ce scrie pe etichetă este cu totul altceva în interior. Ele copiază eticheta produsului original, dar înăuntru sunt tot felul de alte substanțe, sunt tot felul de alte produse care doar să imite originalul...

Și, de exemplu, aceste produse contrafăcute, cum ne dăm seama că sunt contrafăcute, prețul mic sau cum?

False...?

În primul rând, nu cumpărăm din spatele blocului, cumpărăm doar din spații autorizate și amenajate, cerem bonul fiscal, care este prima măsură de protecție a consumatorului. Având bon fiscal, acel produs trebuie să fi intrat de pe o linie de trasabilitate cu factură, ceea ce înseamnă că măcar există acest tip de trasabilitate. Doi la mână: produsele contrafăcute diferă destul de mult - din punct de vedere al culorii, din punct de vedere de multe ori al etichetei. Dar ceea ce nu au? Nu au în general codurile de bare pe loturile respective, și atunci nu sunt identificabile, să zicem, în sisteme. Dar sunt astăzi contrafaceri care duc pentru consumatori la o zonă în care aproape nu ne putem da seama. Dar, încă o dată, cele mai multe din produsele acestea sunt în lanțuri, să spunem, de trasabilitate incerte, în spatele blocului, fără eliberarea bonului fiscal, și toate aceste lucruri duc la probleme extrem de mari. Inclusiv un tricou contrafăcut poate să conțină substanțe prin coloristica, culoarea, procedura de fabricație, modul de transport care să ne ducă la dermatită sau probleme destul de grave de sănătate.

Asta pentru că aminteați de haine sau de încălțăminte. De regulă, astfel de produse se fabrică în România sau sunt importate?

Când discutăm despre produsele contrafăcute, România, care a fost mulți ani de zile doar o țară de tranzit pentru astfel de produse, a ajuns să fie și o țară în care există consum pentru produse contrafăcute, iar pentru unele, să spunem, produse, chiar și o țară producătoare, dar foarte puțin aici, mai ales pe zona aceasta, poate de alimente, poate de altele, băuturi alcoolice sau ceva, dar în cantități mici. Ceea ce este cel mai mult pe segmentul de produse contrafăcute este importul pe teritoriul României, din afara spațiului Uniunii Europene. Iar aici ar trebui să înțelegem că, poate nu întotdeauna, autoritățile care controlează punctele de frontieră, și avem puncte de frontieră foarte fierbinți pe zona de contrafacere și cu fostul spaţiu iugoslav, zona Mării Negre și toate porturile, cât și granița cu Republica Moldova și Ucraina, sunt zone care sunt, să spunem, foarte sensibile pe zona aceasta a produselor contrafăcute. Dar, în ultimul timp, aceste platforme, să spunem, de comerț din afara spațiului Uniunii Europene, pe care se pot comanda produse la prețuri extrem de ieftine, pot să ajungă și din această zonă produse contrafăcute. Trebuie să înțelegem...

Dar ce produse contrafăcute v-au surprins? Pentru că am auzit că până și mierea este falsă.

Cred că nu există produs care să nu aibă și această, să spunem, problemă a unui produs contrafăcut, de la acele de gămălie până la autoturisme, de la piese auto, și, mai nou, a fost o știre care a șocat probabil foarte multă lume - piese de avion care au fost utilizate în reviziile unor companii destul de mari de avioane, până la plăcuțele de frână, de la parfumuri până la miere, de la produse, să spunem, agroalimentare, de largă folosință, până la medicamente. Zona este extrem de mare, dar este și tentația aceasta unui preț mai mic și că facem o afacere. Lucrurile acestea ar trebui să înțelegem că ne fac extrem de rău și poate să existe acest tip de impact de sănătate care să fie ireversibil - probleme de cancer, probleme de alte natură de sănătate, fiindcă substanțele utilizate, pielea în procedura ei, să spunem, de tăbăcire și colorare cu substanțe care sunt extrem, extrem de periculoase și faptul că purtăm o pereche de pantofi contrafăcuți, luăm un medicament contrafăcut, un supliment mai știu eu de care, dăm cu vopsea de păr care este notificată într-un sistem de alertă ca neconformă, mâncăm un salam cu mulți aditivi, coloranți, conservanți, ne trezim după aceea că pe Eurostat suntem ca și țară pe primul loc la tot ceea ce înseamnă incidența problematicii de cancer pe toate grupele de vârstă și în toate zonele de boli de cancer. Este clar o problemă majoră, o problemă sensibilă la nivel național. Iar această corelare între ceea ce consumăm, ceea ce cumpărăm, cum cumpărăm și de unde cumpărăm cu starea noastră de sănătate ar trebui să fie un sistem și un mecanism de alarmare a fiecăruia dintre noi. Și poate, dacă nu suntem atât de interesați de noi, măcar pentru copiii, nepoții, bunicii și părinții noștri.

Da, în altă ordine de idei, pentru că la InfoCons, evident, vin reclamații de pretutindeni și de peste tot, prețul carburanților a crescut. Există o explicație pentru aceste scumpiri? Nu știu, e speculă sau preț dinamic? Și mă gândesc și la GPL, gazul petrol lichefiat, care nu avea, până acum cel puțin, o calitate deosebită la toate stațiile de alimentare.

Ce trebuie să înțelegem este că, până la urmă, prețul carburantului este un preț al pieței. Dar ceea ce este ciudat, suspect și fără sens este faptul că, de cele mai multe ori, pe piața vest-europeană scad prețurile, la noi cresc prețurile. Este luna octombrie, când se stabilește și prețul accizei. De cele mai multe ori, în această perioadă, dacă ne uităm puțin, corelarea cu valutele, dolarul sau euro, această mică creștere, în prețul carbulantului se vede o mare creștere. Cred că este, până la urmă, și un mecanism probabil de preț pentru a mai îmbunătăți, să spunem, bugetele unor companii, dar și noi, ca și consumatori, ar trebui să reacționăm. Îmi aduc aminte că, acum doi sau trei ani de zile, o creștere minoră în Franța a prețului carburantului de azi pe mâine la motorină a scos în stradă peste două milioane de consumatori și a ieșit acel miting al "vestelor galbene" la vremea respectivă. Cred că și starea noastră raportată la astfel de proceduri, astfel de practici de multe ori este foarte lentă sau poate chiar deloc și nu facem nimic, ca și consumatori, raportat la acest lucru. Pe cealaltă parte, autoritatea publică a statului, prin Consiliul Concurenței, prin celelalte autorități, ar trebui să și vadă de ce și cum se poate explica ca toate companiile, deodată aproape, să crească acest preț pe zona de carburant. Chiar când discutăm de calitatea carburanților, când discutăm de GPL, benzină sau motorină, aici ar trebui să avem o monitorizare mai clară prin laboratoare și, din păcate, n-am prea văzut în ultima perioadă controale din această perspectivă; iar dacă sunt corecte și bune, să ne comunice acest lucru, dacă sunt incorecte, să fie sancționate companiile respective sau stațiile de carburant respective, fiindcă calitatea carburantului influențează durabilitatea mașini, durabilitatea piețelor și, nu în ultimul rând, bugetul nostru, al fiecăruia dintre noi.

Exact, vom mai vorbi poate și despre calitatea carburantului GPL. Invitatul "Apelului matinal", cu mulțumiri pentru prezența alături de noi, adresate președintelui Organizației pentru Protecția Consumatorilor (InfoCons); infocons.ro este site-ul pe care, evident, puteți descoperi și alte amănunte, Sorin Mierlea, căruia îi mulțumim!/editor Florin Lepadatu/

Întâlnire între liderii PSD și USR
România 03 Decembrie 2024, 18:27

Întâlnire între liderii PSD și USR

Marcel Ciolacu spune că au discutat despre o majoritate parlamentară pro-europeană și despre o guvernare care să susțină...

Întâlnire între liderii PSD și USR
Avertisment al medicilor cu privire la o provocare tot mai populară pe TikTok, denumită "Superman Challenge"
România 03 Decembrie 2024, 16:35

Avertisment al medicilor cu privire la o provocare tot mai populară pe TikTok, denumită "Superman Challenge"

Medicii lansează un avertisment cu privire la o provocare tot mai populară pe platforma de socializare TikTok, denumită...

Avertisment al medicilor cu privire la o provocare tot mai populară pe TikTok, denumită "Superman Challenge"
Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile
România 03 Decembrie 2024, 16:23

Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată.

Alfred Bulai rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile
Un bărbat a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant cu 2,5 kilograme de cocaină
România 03 Decembrie 2024, 14:36

Un bărbat a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant cu 2,5 kilograme de cocaină

Un bărbat de 28 de ani a fost arestat la Oradea pentru 30 de zile după ce a fost prins în flagrant cu 2,5 kilograme de cocaină.

Un bărbat a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant cu 2,5 kilograme de cocaină
Spitalul de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" din Constanţa va avea un departament de "Sănătatea mamei şi copilului"
România 03 Decembrie 2024, 14:33

Spitalul de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" din Constanţa va avea un departament de "Sănătatea mamei şi copilului"

Spitalul de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" din Constanţa va avea un departament de "Sănătatea mamei şi copilului" care va...

Spitalul de Urgenţă "Sfântul Apostol Andrei" din Constanţa va avea un departament de "Sănătatea mamei şi copilului"
Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi
România 03 Decembrie 2024, 14:30

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

Marți este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi
Violenţa domestică rămâne o problemă majoră în România
România 03 Decembrie 2024, 13:40

Violenţa domestică rămâne o problemă majoră în România

Datele oficiale arată că numai în acest an, în centrele Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui au fost...

Violenţa domestică rămâne o problemă majoră în România
49% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi sau total nemulţumiţi de locul de muncă
România 03 Decembrie 2024, 13:24

49% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi sau total nemulţumiţi de locul de muncă

Printre principalele motive de stres la birou se află: volumul de muncă tot mai crescut, îngrijorările legate de starea de...

49% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi sau total nemulţumiţi de locul de muncă